Framgångar för Gällivare i Tyskland

Fyra guld och ett silver. Där har ni Gällivaretjejernas strålande facit vid Tysklands Grand Prix i brottning i Dormagen i helgen. - Det har gått fantastiskt bra för oss alla, säger Johanna Mattsson, som var en av vinnarna i stortävlingen.

l Johanna Mattsson.

DORMAGEN, TYSKLAND2008-05-12 06:00
Johanna Mattsson mötte i finalen den vitryska storstjärnan Alena Filipava, som blev femma vid VM senast, och tog därmed hem en ny imponerande seger i karriären.- Det kändes riktigt bra att få möta henne i finalen, säger Mattsson skrattandes på telefon från Tyskland.Gällivare-esset har nämligen ett mentalt övertag på Filipava, trots hennes VM-framgångar mot seniormotstånd.- Vi har mötts tre gånger hittills, och jag har faktiskt vunnit alla tre gånger, berättar Johanna Mattsson.Mattsson som nu vann 59-kilosklassen hör annars hemma i 55-kilos, där hon också hade hoppats få en OS-plats, men den platsen tog som bekant en annan av länets brottarstjärnor Ida-Theres Nerell, BK Snar.Det kommer fler OS
Johanna Mattsson bygger därför för framtiden just nu.- Klart det känns tråkigt att missa OS, men jag är ung och har minst tio år kvar i karriären, så det kan nog bli ett annat OS i framtiden, säger hon.Det finns också andra stora VM och EM att sikta in sig på.Liksom fler GP-tävlingar.Härnäst handlar det om GP i Tjeckien i juni för Johanna, och hennes klubbkompisar i Gällivare.I Dormagen i helgen vann förstås också hennes yngre syster Sofia Mattsson sin klass, 48 kg.Sofia, som redan är klar för Kina-OS, vann finalen mot ryskan Liubov Salnikova, och seger blev det även för yngsta systerna Mattsson, Lisa Mattsson i 56 kg, där hon finalbesegrade Adeline Vescan, Frankrike."Heroiska insatser"
Gällivaretjejen Hanna Johansson vann också 60 kilosklassen efter finalvinst mot Sara Da Col, medan Hanna Wennström fick nöja sig med silver efter Anastasia Tabaeva, Ryssland.Dessa medaljtjejer från Gällivare har i Tyskland gått totalt 23 matcher och tagit inte mindre än 134 poäng tillsammans, och tappat bara 15 poäng.Gällivares unga Linda Larsson tog också en vinst och en förlust i turneringen. Det betydde att hon blev utslagen, men trots allt är helgens facit även för Linda god och nyttig inför kommande mästerskap. - Resultaten för tjejerna är inget som överraskar oss brottningsmässigt. Däremot är det heroiska insatser med tanke på träningsupplägget just nu. Och ger oss positivt kvitton inför det som komma skall, säger Kalle Taivalsaari i Gällivare Wrestling.