Kallas galna resa: Från hjärtflimmer till VM-hjältinna

Charlotte Kalla har kanske säsongens märkligaste säsong bakom sig. Men trots skada, hjärtflimmer och formsvackor står hon här med en VM-medalj runt halsen. Här är Tärendöstjärnans väg – från skadad till bronshjältinna.

Foto:

Dokument2017-02-25 12:30

APRIL 2016:

Charlotte Kalla har just avslutat en minst sagt medioker säsong. Hon är besviken och bestämmer sig för att göra något drastiskt: Hon hoppar av landslagets träningsgrupp och väljer att satsa på ett eget team tillsammans med personlige tränaren Magnus Ingesson, fystränaren Stefan Thomson samt sjukgymnasten (och lillasyster) Cecilia Kalla.

– Det spelar egentligen ingen roll om du är med landslaget eller själv. Jobbet måste göras och det måste göras till 100 procent. Nu ges lite mer möjligheter att jobba tajtare med mig. Att jag är mer närvarande, att man jobbar mer med teknik, säger Magnus Ingesson om Kallas beslut.

MAJ 2016:

Kalla reser till Saxnäs för träningsläger med klubben Piteå Elit. Hon berättar om den nytändning som kommit efter att hon brutit sig ur från landslaget. Hon är framför allt väldigt nöjd över det nya, tajtare samarbetet med Magnus Ingesson.

– Det känns jättespännande. Det är en utmaning, något jag aldrig gjort tidigare. Jag tror på det här, jag har gjort det länge, jag har alltid trott att om ett samarbete ska lyckas krävs det att man träffas. Det räcker ju inte alltid med att Magnus får höra min telefonversion av vad som hänt – det är bättre att han får se det på plats under flera dagar.

JUNI 2016:

Det första träningslägret med Kallas egna team görs i norska Sognefjell. Samtidigt avslöjar Expressen att den svenska stjärnan fortsatt kommer att få nyttja landslagets resurser och servicemän – något som får kritik från norskt håll.

– Endera är du med i landslaget – eller också inte. Och står du utanför landslaget har du inte tillgång till våra resurser, säger den norske landslagschefen Vidar Löfshus till tidningen.

JULI 2016:

Träningssommaren rullar vidare. Charlotte Kalla beger sig bland annat på läger till Sollefteå. Hon är nöjd med sitt nya träningsupplägg och har en plan för hur säsongen ska se ut. En plan med ett slutgiltigt mål:

– Det är framförallt VM i Lahti som är det stora som händer den här säsongen. Där hoppas jag att vara i bra slag. Jag kommer inte att köra alla världscuptävlingar – det har jag klart för mig.

Kalla har också bestämt sig för att nobba kommande säsongs Tour de Ski.

AUGUSTI 2016:

Nu kommer säsongens första bakslag. Charlotte Kalla drabbas av en överbelastningsskada i bröstryggen och tvingas dra i handbromsen. Hon har känt av problemen ända sedan juni, men det är först nu hon gör en grundlig läkarundersökning i Stockholm och får reda på skadans natur.

– Kroppen har reagerat på en tuff träningsperiod med bland annatmycket och intensiv stakåkning. Hon har helt enkelt gått lite över gränsen, vilket inte är ovanligt bland elitidrottare, säger hennes fystränare Stefan Thomson.

SEPTEMBER 2016:

Charlotte Kalla tränar på, läget är ljusare igen efter skadan.

– Det går enligt plan. Jag ser inte att den här perioden kommer att påverka mig något i vinter. Det har varit mycket fokus på cykel och löpning de här veckorna, inte så mycket rullskidåkning. Men egentligen var det bara de första veckorna som jag hade reducerad träning. Sedan har jag kunnat hålla en ganska bra träningsmängd, säger hon.

Nu kommenterar hon även den astmaskandal som blossat upp i Norge under sommaren som bland annat slutat med att den store stjärnan Martin Johnsrud Sundby stängts av två månader för otillåten användning av astmamedicin.

– Jag tycker det är jättebra att det blir en granskning, det ska inte finnas några oklarheter vad det är som gäller. Det behövs mer tydlighet, säger Kalla.

OKTOBER 2016:

Hela skidvärlden – inklusive Charlotte Kalla – stannar upp när den stora norska stjärnan Therese Johaug testar positivt för dopning. Hon har, enligt egen utsago, av misstag fått i sig anabola steroider då hon använt en läppsalva under ett läger i Italien. Kalla är chockad:

– Beskedet kom som en fullständig överraskning för mig. Jag vill inte tro att det är sant det som hänt Therese Johaug. Hon är en god vän och konkurrent. Jag tycker det är mycket trist att hon hamnat i den här situationen, säger hon.

NOVEMBER 2016:

Det här blir inte en månad som alla andra. Det börjar med att Donald Trump väljs till president i USA. Charlotte Kalla, som brukar hålla sig borta från politiska diskussioner i media, kan inte hålla tyst om sin besvikelse.

– Det var en tung morgon att vakna upp till, säger hon.

Men november månad ska bli ännu märkligare för Kalla. Först blir hon sjuk inför Sverigepremiären i Bruksvallarna och tvingas stå över tävlingarna. Sedan, när hon är tillbaka under världscuppremiären i Ruka, slutar hon 75:a på tio kilometer klassiskt långt, långt efter segraren Marit Björgen. Direkt efter tävlingen flygs Kalla till Stockholm för en läkarundersökning. Där får hon reda på att hon drabbats av något så ovanligt som hjärtflimmer. Återigen måste Charlotte Kalla ändra sina lagda planer.

DECEMBER 2016:

Det tar lång tid för Kalla att återhämta sig efter hjärtflimret i Ruka. Kroppen är rejält sliten och dessutom gör hon misstaget att träna på lite för hårt, lite för tidigt. Hon väljer att stå över världscuptävlingarna i Lillehammer, Davos och La Clusaz. I stället tänker hon om – och bestämmer sig för att göra VC-comeback under Tour de Ski vid årsskiftet. Samtidigt kommer beskedet att Kalla och sambon Anders Svanebo separerar efter sex år tillsammans. Hon får dock sköna besked under skandinaviska cupen i Lillehammer då hon vinner två lopp.

JANUARI 2017:

Charlotte Kalla får en mardrömsstart på Tour de Ski och de fyra första etapperna slutar med följande placeringar: 26, 41, 8 och 18. Hon är knäckt och besviken, känner inte igen sig själv. Men plötsligt vänder det. Hon kommer fyra på fem kilometer fritt och tar en tredjeplats på den klassiska masstarten. Kalla börjar se en ljusning. Hon avslutar månaden med en femteplats på 15 klassiskt på världscupen i Falun. Hon säger att VM-formen börjar närma sig:

– På en skala mellan ett och tio ligger jag kanske på en sjua.

FEBRUARI 2017:

Kalla inleder februari genom att krossa allt motstånd under SM i Söderhamn. På skiathlonloppet besegrar hon Stina Nilsson med en och en halv minut. Formen är god. Något hon sedan bevisar även under VM-genrepet i Otepää genom att komma tvåa på tio kilometer klassiskt, visserligen långt bakom Marit Björgen. Men Kalla är 30 sekunder före trean Heidi Weng.

Sedan är det dags. VM i Lahtis är äntligen här. Charlotte Kalla tillhör medaljfavoriterna på sin första distans under mästerskapet: Skiathlon. Hur det går? Det slutar med medaljsuccé.

Det bästa av allt? Mästerskapet är långt ifrån över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om