"Det är bara skidor"

Marcus Hellner ser fram emot kommande vinter.

Nu står han inför en ny säsong utan mästerskap och med en större ro
i kroppen.

- Det blir en sådan extrem uppladdning under mästerskapssäsonger. För mig är det ändå bara skidor, en skidtävling.

16 augusti 2011 06:00

Regnet faller lätt över Dundret. När Marcus Hellner kommer stakandes över det brantaste krönet upp mot Toppstugan är det bara stavtagen som ekar mot asfalten.

Det är omöjligt höra honom ta ett andetag.

Och då kan den brantaste delen av de fem kilometrarna jämföras med de brantaste partierna under Tour de France, en lutning på 16-17 grader.

VM-guld i sprint
- Jag kände i dag att jag är i ganska bra form. Jag kunde bara åka på utan att ens känna mig trött eller särskilt andfådd. Men det är knappt när jag kör långa intervallerna som jag drar på mig mjölksyra, säger Hellner när vi träffas efter förmiddagens distanspass på två timmar.

VM i Holmenkollen blev en braksuccé inledningsvis.

25-åringen från Lerdala krossade världseliten i sprint och fick medialt sitt namn på sista backen in mot stadion.

Det var där som Hellner satte in dödsstöten och flög ifrån konkurrenterna - inklusive hemmanationens guldgosse Petter Northug.

"Höga förväntningar"
Fem månader har passerat sedan dess och Sveriges skidkung tänker tillbaka på VM
i Norge med blandade känslor.

- Jag hade väldigt höga förväntningar. Jag fick absolut ett bra VM med sprinten. Det var en grym känsla och helt otroligt. På sättet allt hände och den känslan jag hade
i kroppen har jag inte varit med om tidigare.

- Men jag hade gärna velat ha en medalj på tremilen istället för att bli sexa. Det var ganska nära. Jag missade kanske lite formen och jag gjorde väl allt för att det skulle gå vägen, men vi slet med skidorna i början på klassiska. Jag fick jobba mig tillbaka på skaten och det var ett slitsamt lopp. På slutet var jag stum. Jag gjorde ett rejält försök och så mycket mer kan jag
inte kräva av mig själv.

Sedan fick en viss Northug sin revansch.

I det kanske mest prestigefyllda loppet.

Stafetten.

"Ville inte vara tvåa"
- Den hade vi velat vinna. Där ville vi inte vara tvåa. Men jag hade inte kunnat
göra så mycket annorlunda. Jag var inte i en sådan dunderform att jag bara kunde dra ifrån Petter och de andra. Jag var jäkligt besviken den dagen att jag inte kunde göra mer för tävlingen och gå för guldet.

- Men det är bara att inse att med den formen jag hade skulle jag ha behövt ett bättre läge. Vi kan inte ha med Norge in på en sistasträcka på det sättet. Sedan var Petter i en fantastisk form och var riktigt duktig hela mästerskapet.
Vad gjorde du efter VM?

- Jag blev sjuk och missade Falun. Jag körde Slottssprinten efter VM, men var egentligen sjuk. Jag blev riktigt
dålig efteråt och repade mig aldrig efter Stockholm. Jag hade tänkt köra ganska många lokala tävlingar här uppe, men det blev inte.

Nu står Marcus Hellner
inför en mästerskapsfri
säsong. Med fokus på världscupen och Tour de Ski innan tre raka mästerskap väntar med VM i Val di Fiemme 2013, OS i Sotji 2014 och hemma-VM i Falun 2015.

Inga formkrav
- Det är ganska skönt att det inte är mästerskap. Jag får tid att gå in för världscupen. Den blir viktigare och det känns roligt. Det är inga krav på att jag ska vara i form en viss vecka utan jag har hela säsongen på mig.

Hur hårt satsar du på Tour de Ski?

- Som vanligt. Där vill jag alltid vara i form och göra bra ifrån mig. Det kommer inte vara så stor skillnad från tidigare säsonger. Det ena behöver inte utesluta det andra. Även om jag laddar för OS kan jag ändå göra en bra tour. Så kommer det att vara i år också, jag laddar som vanligt.

Under sommaren har Marcus Hellner och Petter Northug varit en del av friidrottens Diamond League med race på bana över en engelsk mil. Northug vann första
duellen i juni i Oslo (Bislett
Games). Och Hellner skulle ta revansch under DN-galan, men norrmannen dök aldrig upp.

- Det var lite synd. Han var nere i Davos och bestämde sig för att vara kvar där.

Har du pratat med Northug efter det?

- Nej, jag tänkte att han får väl ringa om han har något att säga.

Marcus Hellner har också accepterat att han nog aldrig kommer att besegra sin värste konkurrent över ett upplopp. Men det finns andra sätt att slå honom.

- Jag har inte samma explosivitet som Petter och inte samma teknik. Jag jobbar på tekniken och sätter staktajmingen ibland i höga hastigheter, men ibland blir det inte bra.

- Min idé är att ett skidlopp inte alltid behöver avgöras med en spurt. Jag vill gärna komma loss tidigare för om jag hamnar sida vid sida med Petter är han snabbare.

fakta | Marcus Hellner

Ålder: 25 år, född 25 november 1985.

Familj: Mamma Kerstin 53 år, pappa Thomas 56 år och systern Qarin 29 år.

Stjärntecken: Skytt.

Bor: Gällivare.

Uppvuxen: Lerdala, Skövde.

Meriter: VM-guld i sprint 2011, VM-silver i stafett 2011, OS-guld i skiathlon 2010, OS-guld i stafett 2010, VM-brons i stafett 2007. Utsågs till "Årets manliga idrottare 2010" och fick även Svenska Dagbladets "Bragdguldet" för stafettguldet i OS i Vancouver 2010 tillsammans med Daniel Rickardsson, Johan Olsson och Anders Södergren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Landström