Basketprofilen hade änglavakt

I 100 km/h kom han körandes på 97:an med sin motorcykel.

Ögonblicket senare var olyckan framme för Peo Persson.

Tack vare hjälm, skydd och rätt beslut klarade han sig undan med fem brutna revben.

- Hade jag svängt åt vänster hade det varit godnatt, säger han.

22 juli 2011 06:00

Det var en helt vanlig dag för Luleå Baskets avgående sportchef Peo Persson.

Han tog motorcykeln till jobbet. Trots värmen hade han som vanligt sin skinnoverall med skydd och hjälm på sig. Det skulle visa sig vara ett livräddande beslut.

Väjde för husbil
På vägen hem från jobbet kom Persson ut på 97:an med sin 350 kilo tunga Yamaha 1.900 kubik. Persson låg och körde runt 100 km/h och
hade två bilar framför sig som kör betydligt långsammare.
I lugn och ro bytte motorcyklisten fil för att köra om. Det var då det blev dramatiskt. Just när Persson skulle köra om så vek husbilen framför ut i samma fil.

- Jag tänkte bara "shit", han kommer in framför, säger Persson.

Svimmade av
Vad gjorde du då?

- Jag bromsade så hårt jag kunde och vek av åt höger och lade bara ned cykeln enligt vittnena som kom bakom. Jag har alltid haft den tanken och sagt samma till min fru och mina barn. Händer någonting så vik av åt höger. Hade jag svängt åt vänster hade jag åkt in i mitträcket och då hade det varit godnatt, konstaterar han.

56-årige Persson svimmade av i samma ögonblick som motorcykeln med honom på träffade marken. Det nästa han kommer i håg är att han hör sin frus röst när han kommit in på akuten.

På sjukhuset kunde man sedan konstatera att Persson kommit undan med "endast" fem brutna revben och några skrubbsår.

- Jag var ute med motorcykeln en gång runt 1982. Jag hade jacka och ett par jeans på mig. Då kom en kille fram och visade fem bilder på
honom själv efter en motorcykelolycka. Asfalten hade skrapat upp huden ända in till benen. Efter det så har jag alltid använt skydd och hjälm oavsett väder. Hade jag inte gjort det hade jag i bästa fall legat på intensiven just nu.

Vad vill du säga till alla motorcykelåkare?

- Kör motorcykel. Det är helt underbart. Jag kommer sitta på cykeln igen i augusti, det lovar jag. Men använd skydd och hjälm. Kör med förnuft, säger Persson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!