De vann Jaktviksloppet i Kallax

Gustav Uusihannu lyckades försvara sin titel i Jaktviksloppet som avgjordes i Kallax by under lördagen. men det var riktigt nära att han blev snuvad på segern av uppstickaren Eric Granström från Strömnäs GIF.

28 juli 2018 17:38

Med 200 meter kvar av det 6 kilometer lång loppet runt jaktviken i Kallax, satsade Gustav Uusihannu, Bergnästes AIK, allt på ett kort. Han drog igång en långspurt och lyckades till slut skapa sig den välbehövliga luckan ner till vilt kämpande Eric Granström, Strömnäs GIF.

– Det satt hårt åt, det var det tuffaste loppet hittills i år. Med 200 meter kvar låg jag tvåa och hade ingen aning om hur det skulle gå, säger Gustav Uusihannu.

Uusihannu öppnade starkt och låg och drog i dryga kilometern av loppet. Men sedan dök ett för Uusihannu nytt ansikte upp och la sig just framför. 18-årige Eric Granström, den talangfulle skidåkaren från Piteå, visade att de vältränade lungorna även går att nyttja i löparspåret.

– Det var en riktigt stark kille som jag aldrig har sett förut. Han drog sedan hela vägen fram till de sista 200 meterna, han hade en grym motor och ska ha beröm, säger Uusihannu.

Och det var just då som Uusihannu satte in stöten. Tempoväxlingen var markant och sakta men säkert nötte Uusihannu ner Granström i den tidigt uppdragna spurten.

– Jag tänkte att nu testar jag och det höll hela vägen, men det var riktigt tajt. Jag är trygg i spurten, hänger jag bara med dit så brukar jag vara stark, säger Gustav Uusihannu, som trivs med att ligga i ryggen för att sedan kunna avgöra på slutet.

Gustav Uusihannus segertid blev 20.16 minuter.

I damklassen blev det en helt ny segrarinna. Anna Lindgren från Råneå SK visade prov på både hög fart och bra motor. 29-åringen tog sin första seger i Jaktviksloppet någonsin.

– Det känns jätteroligt. Jag körde bara på och tänkte att det får bli vad det blir, säger Lindgren, som för två år sedan sprang Jaktviksloppet utan att nå någon topposition.

Lindgren gick upp tidigt i ledning men blev omsprungen av Hanna Forsberg från Luleå en bit in i loppet. Lindgren agerade blixtsnabbt.

– Jag tänkte att henne biter jag fast i. Sedan tröttnade hon och jag bara körde på, säger Anna Lindgren som vann på tiden 24.38 minuter.

Efter drygt halva, av det 6 kilometer långa loppet, var Lindgren i ensamt majestät och kunde till slut vinna med dryga minuten ner till tvåan i mål, Hanna Forsberg.

– Jag springer för att det är roligt. jag har varit med i Ultravasan så jag springer allt ifrån 5 kilometer upp till hur långt som helst känns det som, säger Anna Lindgren.

Samtidigt som Jaktviksloppet avgjordes även en annan tävling i hamnen nere i Kallax by, nämligen Swimrunswim. Först 1 000 meter simning följt av 6 kilometers löpning och avslutningsvis 500 meter simning. Här var det bara fyra deltagare med i tävlingen. En av dem var Joakim Nilsson från Luleå som var vass både på land och i vatten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!