Då kommer sanningen om Boork och Eliasson

Dokumentärfilmaren Ingela Lekfalk har fått en unik inblick i Luleå Hockey/MSSK. I vinter kommer hennes film gå på bio och i SVT – och den kommer innehålla den infekterade konflikten mellan förbundskaptenen Leif Boork och Emma Eliasson.

16 oktober 2017 20:06

I september 2016 blev det officiellt att dokumentärfilmaren Ingela Lekfalk skulle följa Luleå Hockey/MSSK under en hel säsong. Så blev det också.

Längs med vägen fick även HV71 och förbundskaptenen Leif Boork plats i filmen.

Lekfalk och filmteamet filmade klart för en tid sedan och har börjat klippa ihop det som ska bli en 59 minuter lång dokumentär.

I början av oktober fick Sporten vara med på en förhandsvisning av filmen.

– Det har varit otroligt intensivt. Vi har fått ha samma tempo som damerna och deras tempo är extremt, säger Ingela Lekfalk.

Hon fortsätter sedan med att berätta om när hon visade klipp från den kommande filmen för de två huvudrollsinnehavarna Johanna Fällman och Emma Eliasson:

– Det jag blivit absolut mest berörd av är ändå spelarnas vardag. Det finns inga uppehåll. Nu är jag inne i en annan fas, nu när vi klippen. Jag ser på Emma och Johanna hur det tar på dem. De kommer knappt ihåg sin vardag eftersom de lever i ett så högt tempo. Det finns inte tid för reflektion. När de får se klippen får de se vad som hänt och då blir det smärtsamt. De påminns om tiden som passerar i en sådan extrem fart.

Lekfalk följde Luleå Hockey under säsongen 2016/17, när laget var oerhört favorittippat att vinna ett andra raka SM-guld.

Det gjorde de inte.

– Det är just det filmen handlar om, vad händer och hur reagerar vi efter en förlust? Fällman säger det så bra. Vid vinst dricker man champagne, man får en guldhjälm och en medalj. Man firar. På morgonen är man så glad och sedan går man i ett rus några veckor. Förlorar man så stannar tiden. Man börjar analysera varför det gick som det gjorde, säger Lekfalk och fortsätter:

– Många har frågat om det blir någon film när de inte vann guld. Det provocerar mig. Rent filmiskt är det oväntade alltid det bästa för en film.

Under säsongen 2016/17 briserade den stora konflikten mellan förbundskaptenen Leif Boork och backstjärnan Emma Eliasson. I dag har Eliasson lagt av, men inga parter har förklarat exakt vad konflikten grundar sig i.

Efter den där förhandsvisningen i början av oktober sa Eliasson att filmen skulle göra att det skulle bli fler rubriker när dokumentärfilmen kommer ut.

Lekfalk instämmer.

– Det här är kvinnor i en extremt mansdominerad sport. Det finns en löneskillnad som inte ens går att fantisera ihop. Det är en struktur som inte är begriplig 2017. I dokumentären får man följa de här två individerna i Luleå Hockey/MSSK; Johanna som har sin OS-dröm och som blir VM-hjälte och Emma som vill säga emot den här strukturen, säger Lekfalk och fortsätter:

– Vi hörde henne berätta tidigare här i dag. Det är rimliga villkor att spela för Damkronorna. Hon säger ifrån. De har en mindre betalt än vad en undersköterska som jobbar halvtid, men kan inte ha ett vanligt jobb. De ska träna mer än herrarna och vara på fler camper. Det är såna krav.

Men du tror också att det blir mer rubriker om Boork och Eliasson-konflikten?

– Vi kommer att skildra den konflikten. Det är viktigt att det inte tar över filmen, men det handlar om en struktur där förbundskaptenen med styrelsen är på ena sidan och Emma som försöker få till en förändring. Vad händer då? Då får hon inte vara med längre, när hon säger ifrån. Hur det har gått till och alla turerna är en så komplex och stor fråga, som varit mycket i media tidigare. Men där har vi fota små, korta rubriker. Dokumentärfilmens styrka är att vi kan göra en fördjupning. Det blir inte bara en löpsedel.

Filmen kommer att gå på bio i Piteå den 27 januari och i Luleå dagen efter. Den kommer att sändas i SVT under fem dagar i februari och den kommer också att sändas på SVT Play.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!