Cyklisterna från Obbola dominerade på Ormberget

När MTB-tävlingen SnakehillXC kördes under helgen på Ormberget i Luleå, då var det västerbottningarna som tog storslam.

7 augusti 2019 15:35

I helgen kördes SnakehillXC, som är två mountainbike-tävlingar på Ormberget i Luleå. De två cykeltävlingarna är en insamling till Världens Barn.

Nu har den vuxit till att bli norra Sveriges största cykelevent. I år har mer än 200 personer deltagit på de två loppen.

– Min ambition är att skapa utmaningar och banprofiler som passar både nybörjar, glada motionärer, ungdomar som elitåkare, säger grundaren L-O Nilsson.

Fredagens tävling var ett XCO lopp på tio kilometer, en teknikbana med både tuffa hopp och svåra passager.

Den tävlingen lockade närmare 50 deltagare och vanns efter en spurtuppgörelse av Henrik Enberg, en Umeåcyklist som kör för Obbola IK H15.

Lördagens tävling var en cross-country bana, en mer lättkörd bana. Då kunde man delta i 12,5 kilometers-, 25 kilometers-, samt 50 kilometersklassen.

Det sistnämnda var även ett seedningslopp för Cykelvasan, en tävling som går av stapeln på lördag den tionde augusti.

– Jag vill att banprofilen och svårighetsgraden skall locka motionären och nybörjaren att delta, säger Nilsson.

Vann det prestigefyllda loppet över 50 kilometer gjorde Obbola-åkaren Henrik Blom, Team Hi5 OIK Elit. Han var knappt 20 sekunder före tvåan Johan Lidman, Obbola IK Cykel. Segraren i damklassen blev Malin Kågström, Skellefteå AIK Cykel, som vann i överlägsen stil.

– Lördagens startfält var en blandad men skön skara cyklister, allt från 70-åriga motionärer till flera topp av 20 cyklisterna i Sverige, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Victor Tjärnberg