Norrbotten och vinter-OS brukar en himmelsk matchning då länet har fostrat flera kända vintersportare. På sommar-OS däremot har det varit svårare för norrbottniska atleter att hävda sig.
Någon medalj har det inte blivit sedan OS 1992 i Barcelona. Den gången var det brottaren Tomas Johansson från Haparanda som tog silver.
– Det är trevligt att få höra att det kommer medaljer till Norrbotten. Det är ju mest vintersporter man håller på med här och det är inte så många som tagit medalj eller varit med på sommar-OS.
Johansson följer OS-brottningen hemifrån och såg Jenny Franssons bronsmatch.
– Jag såg de flesta matcher i går men man tittar både på brottning och allt annat. Jenny är duktig och det låste sig lite där i semin så det var synd att hon missade finalen. Det är viktigt med första medaljen och det kan nog öppna upp för andra sedan, säger han.
Franssons rutin och styrka tycker Johansson har bidragit till hennes framgång.
– Jenny har ju hållit på länge, utvecklats och blivit starkare. Hon har vunnnit en del och detta är hennes tredje OS plus att hon har vunnit VM förut. Hon krigar, är envis och tränar bra.
Han har hållit koll på Jenny Fransson, Henna Johansson, Sofia och Johanna Mattsson under flera år när de fyra härjat på världens brottarmattor.
– Jag var på EM i Riga, kollar mycket resultat och hänger med på Facebook kring deras träningsläger. Jag pratar även lite med tränaren Fariborz Besarati. Fast jag kommer inte med så mycket tips då jag inte var så bra i fristil själv.
Hans egna OS-historia startade 1984 där han tog silver men diskades efter ett positivt dopningsprov. Fyra år senare i Seoul blev det brons i supertungviktsklassen.
– Jag fick möta Karelin i första matchen och annars hade jag nog kommit tvåa. Bronsmatchen var mot en egyptier som inte var något vidare.
Sedan blev det silver 1992 i Barcelona. Denna gång efter finalförlust mot den då oslagbare ryssen Alexandr Karelin.
– Jag var i Barcelona i nästan en månad och det var varmt. Jag var i bra form men det var nog bara mot Karelin jag inte kunde vinna. Han var nästan omöjlig men amerikanen (Rulon Gardner) vann mot honom i Sydney. Har man rätt dag och motståndaren har fel dag kan allt hända.
Brottarnas framgångar ser han som något positivt för sporten i stort då den hamnar i blickfånget på ett annat sätt än den gör i vanliga fall.
– Man brukar säga att var fjärde år är brottningen på tapeten. Det märks av hos klubbarna att fler kommer och vill prova på.