Kirunaboxaren mot proffsdebuten: "Jäkla spännande resa"

Kirunafostrade boxaren John Salomonsson drillas hårt av Janne Karlsson. Målet med träningen är att han ska bli redo för sin proffsdebut. "Jag tror att han passar perfekt för proffsboxning", säger tränare Janne Karlsson.

John Salomonsson som siktar på en proffskarriär tränades av Janne Karlsson då vi mötte upp med den 32-åriga Kirunabon.

John Salomonsson som siktar på en proffskarriär tränades av Janne Karlsson då vi mötte upp med den 32-åriga Kirunabon.

Foto: Håkan Stridblom

Boxning2023-06-20 20:30

32-åringen förklarar att just den dagen vi besöker honom så är det en dag som han inte har sett fram mot. Det var på dagen ett år sedan hans farmor, Aili Salomonsson, gick bort.

– Det är verkligen en dag jag har varit rädd för. Givetvis känns det fortfarande tungt för "fammo" betydde mycket för mig när jag växte upp. Jag bodde i stort sett hos henne och "faffa" i Paksuniemi (utanför Jukkasjärvi), säger Salomonsson och tittar långt bort mot björkarna bakom den gamla postterminalen på Blomgatan i Luleå.

Vad tyckte din farmor om ditt val av sport?

– Min farmor stöttade mig alltid i det jag gjorde, men jag undvek att hälsa på henne en vecka efter match om jag hade några skador i ansiktet. Hon gillade nog inte att jag höll på med boxning för jag var ju hennes lilla pojke ända till slutet, säger han om sin farmor.

Det har dröjt, men nu är det helt klart att John Salomonsson från Kiruna kommer att debutera som proffsboxare till hösten. Den sista pusselbiten för att erhålla var en hjärnröntgen som nu är gjord i Finland.

– Det har varit en jäkla spännande resa. Fram till i höstas då det blev lite grus i maskineriet och jag har missat två galor bara under de senaste året, men nu är det klart att jag får gå min första proffsmatch i september.

Om hjärnröntgen inte ställer till med några problem det vill säga.

Är du orolig för svaret från hjärnröntgen?

– Jag har svårt att se att det skulle kunna vara så mycket konstigare än vad det är, skrattar Salomonsson innan han blir allvarlig.

– Nä, men jag känner mig väldigt fräsch och frisk.

Reglerna kring hjärnröntgen för proffsboxare är ändrade. Tidigare så tvingades boxarna göra den innan steget över från amatör- till proffsboxning. I dag så är det en årligen återkommande koll.

Vad är det som har satt stopp?

– Jag åkte på en inflammation i luftrören vilket gjorde att jag hade svårt att andas. Efter sjukdomen så var det som om att jag var på ruta ett fysiskt.

undefined
John Salomonsson

Nu har han ökat på träningsdosen och när vi träffar honom så körde han ett träningspass på Northpaw Training center i Luleå.

– Målet under sommaren är att jag kommer ned till Luleå varannan vecka och tränar med Janne. Här kan jag också få lite sparring vilket är viktigt.

I Luleå så tränar John Salomonsson med rutinerade tränaren Jan Karlsson, BK Rapp. När han är på hemmaplan i Kiruna så är det hans pappa, Leif Salomonsson, som styr träningen.

– Jag kör fysen med pappa och den är hemsk. Jag får springa uppförs med honom bakom mig med ett expanderband. Det har gett väldigt bra effekt och jag har ofta lite extra att plocka ut i slutet av matcherna.

Så det är inte läge att fuska under fysträningen?

– Det känns som om att han är lite militärisk ibland när jag släpar honom uppför backarna. Nä, men om jag fuskar så släpps de där expanderbanden och jag får ett rapp över ryggen, skrattar Salmonsson innan han fortsätter:

– Vi delar väl inte alltid samma livsåskådning, men han är riktigt bra.  

undefined
John Salomonsson

Senaste matchen gick Salomonsson 2021 när han förlorade mot han som sedan blev svensk mästare. Tävlingarna slutade med att Salmonsson fick med sig ett SM-brons.

– Det är klart att jag helst velat vinna den, men jag fick en medalj även om det inte var med den färgen jag hade hoppats på.

Vad är det som driver dig att bli proffs?

– Det är en annan grej i jämförelse med amatörboxningen. Det är fler ronder, lite tuffare eller ganska mycket tuffare och smalare handskar.

Finns det några pengar i proffsboxningen?

– Det är inte mycket till en början. Det handlar väl om att det blir en plus-minus-noll ekvation.

Vad återstår innan debuten?

– Nu är det bara att nöta kondis och intervaller för att orka hela matcherna genom. Lungorna ska bli som sopsäckar och då är jag nöjd, säger Salomonsson.

Galan var Salomonsson siktar på att debutera som proffs vid en gala som arrangeras av Steel Ring och hålls i Uleåborg under slutet av september månad.

Ett par veckor efter att intervjun gjordes kom svaret från Finland. Hjärnröntgen visade inga tecken på förändringar och därmed kommer Salomonssons proffsdebut att ske till hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!