Klubb dränerades av pandemin: "Drabbades jättehårt"

Precis som för många andra närkampssporter drabbades boxningen hårt av pandemin. BK Rapp i Luleå har i dag hälften så många aktiva som innan Covid-19 spreds över världen. "Vi har en plan", säger Jakob Boudin.

Jakob Boudin, ordförande och tränare, förklarar att BK Rapp tappade stora delar av sina aktiva under åren som pandemin rasade. "Vi behöver fortsatt stöd av samhället utan tvekan", säger han.

Jakob Boudin, ordförande och tränare, förklarar att BK Rapp tappade stora delar av sina aktiva under åren som pandemin rasade. "Vi behöver fortsatt stöd av samhället utan tvekan", säger han.

Foto: Håkan Stridblom

Boxning2023-07-24 07:00

Samma vår som pandemin lamslog världen kom också beskedet om att närkampssporterna inte fick träna inomhus. I källaren på Luleå Energi Arena innebar den restriktionen att BK Rapp tvingades flytta ut träningen för sina hundratalet medlemmar.

– Vi drabbades jättehårt. Hallen stängdes och vi tvingades ställa om och flytta träningen utomhus. Vi försökte sköta allt från fysträning till boxningsövningar på konstgräsplaner under slutet av säsongen 2020, säger ordföranden och tränaren Jakob Boudin.

Vad hände efter det?

– Jag bedömer att vi tappade 70-80 procent av de aktiva i klubben. Det drabbade de äldre ungdomarna värst för när vi fick gå in och köra igång så fick endast de yngre träna. De äldre som var på motionsnivå fick inte träna vi fick inte ens släppa in dem i hallen.

Har ni fått tillbaka de som stoppades?

– Många av dem har försvunnit. Sedan har vi fått tillbaka nya och i dag är det många som vill börja boxas hos oss, men de som vi tappade hade vi investerat tid i så vi tvingades börja om på ny kula.

undefined
När vi hälsade på i träningslokalen så var det endast ungdomar som tränade.

Det handlade inte bara om att det var aktiva som försvann. Precis som i många andra idrotter så tappade klubben ledare vilket i sin tur ställde till med problem.

– Vi tappade ett antal ledare och därmed tvingade vi strukturera om och minska antalet träningsgrupper samt prioritera om vårt fokus. Jag skulle säga att vi i dag fokuserar på tävlingsboxarna och att motionärerna har fått stå tillbaka. Det har i slutändan inneburit att vi är i ett läge där vi har fler tävlingsboxare än vad vi har haft någonsin. I dag har vi ungefär 20 stycken tävlingsboxare och det är främst antalet unga diplomboxare som har vuxit.

Vad gör ni för att råda bot på ledarbristen?

– Vi har haft bra hjälp av Svenska Boxningsförbundet som har skickat upp instruktörer. Sedan så har RF-SISU hjälp oss med återstartsmedel så att vi har kunnat träffa andra klubbar för att på så sätt bygga ett utbyte.

– Men konsekvensen har inneburit att vi har en mindre verksamhet. Vi är på väg tillbaka, men för att komma tillbaka till hur det var innan pandemin måste vi utbilda nya ledare, säger Boudin.

Det är ett måste med fler ledare?

– Absolut, vi ser i dag att det är ett hårdare tryck på de ledare vi har och de ska ha all cred för att de orkade stanna genom hela pandemin. 

Har ni några nybörjargrupper i dag?

– Inte för vuxna då vi tvingats prioritera bort dem. Vi tar dock in nybörjare inom juniorgrupperna upp till 20 år. Vi har en motionsgrupp där vi också har fått in en ny ledare vilket medför att vi kan erbjuda motionsboxning för alla åldrar.

undefined
Det var säsongsavslutning för BK Rapp då Norrmedia hälsade på.

En annan följd av pandemin gjorde att BK Rapp tappade en viktig partner i sporten och det var norra Finland.

– Boxningen i norr är förhållande vis lite som sport. Vi har ett stort utbyte med norra Finland och då gränsen stängdes så tror jag att det också hade en stor påverkan på vad som hände med numerären. Innan pandemin åkte vi både på läger och tävlingar i Finland. Den möjligheten försvann helt under pandemin, säger Boudin innan han funderar:

– Jag skulle nog tro att det fanns några som tappade lusten till att fortsätta.

Känns det som att ni är på rätt väg nu?

– Det skulle jag säga att vi är. Vi behöver fortsatt stöd av samhället utan tvekan. Det som är viktigast nu är att vi rekryterar och utbildar fler ledare., men jag kan lova att om samhället fortsätter att stödja idrotten så kommer det betala sig i bättre samhällsmedborgare och friskare barn och ungdomar. Fast det handlar om år framåt som vi kommer att se konsekvenserna av pandemin.

– Vi vill tillbaka till hur det såg ut innan, men det kommer att ta tid att komma dit.

Vad tror du händer med de ungdomarna som försvann från idrotten under pandemin?

– Det blir lite hypotetiskt. Hamnade de inom någon annan träningsform ok, men blev de stillsittande då är vi riktigt illa ute.  Då skulle det bli en stor kostnad för samhället i framtiden.

undefined
BK Rapp

BK Rapp var en stor klubb sett tillantalet boxare. Innan pandemin tränade uppskattningsvis upp mot 100 boxare för klubben. Idag är läget ett annat.

– Nu är vi ungefär 50 och vi kan helt enkelt inte bli fler på grund av ledarbristen. Vi har en ny jättebra lokal vilken ger oss förutsättningar att växa, med bristen på ledarsidan förhindrar detta, säger Boudin innan han säger avslutningsvis:

– Vi har en plan för att utbilda ledare och vi kommer att göra allt för att lösa problemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!