Boxare smittade under OS-kval – IOK kritiseras

Två turkiska boxare och deras tränare tog sig till London tidigare i mars för att försöka kvala in till OS.

När de kom hem var samtliga smittade av coronaviruset.

Nu får IOK skarp kritik för att kvaltävlingen genomfördes

26 mars 2020 11:50

"Oansvarigt" är ett av många ord som det turkiska boxningsförbundets ordförande Eyüp Özgüc tar i sin mun när han ifrågasätter hur IOK och den brittiska regeringen kunde tillåta tävlingen.

Han gör det i en intervju med den brittiska tidningen The Guardian.

Serhat Güler och Seyfullah Dumlupinar uppges båda ha blivit smittade under dagarna i London tidigare i mars.

Dessutom insjuknade deras tränare.

Medan världen tar till extrema åtgärder mot viruset förbluffar det mig att IOK och den brittiska regeringen tillät tävlingen trots att många av oss kände oro och i stort sett alla andra sporter hade ställt in, säger Eyüp Özgüc till tidningen.

I Londons Copper Box arena deltog boxare från 40 länder. OS-kvalet pågick i tre dagar trots att så gott som alla andra idrotter upphört med tävlingar på grund av pandemin.

Enligt Özgüc, som även är vice ordförande i det Europeiska boxningsförbundet, vårdas de tre smittade personerna och deras tillstånd ska under omständigheterna vara bra.

I ett brev, som The Guardian fått ta del av, till övriga europeiska boxningsförbund riktar Özgüc hård kritik mot den Internationella olympiska kommittén.

"Det här är en katastrofal konsekvens av oansvarigheten hos IOK:s arbetsgrupp. Viruset har spritts sedan den 20 december. Därför är det oundvikligt att ställa sig frågan varför kvalet inte ställdes in innan det ägde rum. De tog inte hänsyn till någons hälsa", skriver Özgüc.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters