"Vore trist att fira 30 år och lägga ner"

1992 bildades Team Berget BK. På 30-årsjubileumet kan klubben läggas ner. Så oviss är framtiden för bowlingen under samhällsomvandlingen i Malmberget.

Bowlingen i Gällivare och Malmberget är inne i en oviss tid.

Bowlingen i Gällivare och Malmberget är inne i en oviss tid.

Foto: Herman Öberg/arkiv/montage

Bowling2022-06-16 07:00

Under sin 30-åriga historia genomlider klubben sin allra jobbigaste tid här och nu.

För när sporthallen i Malmberget försvinner, vilket är planerat att hända vid årsskiftet, står klubben utan hemmabana.

Peter Backefalk är ordförande i föreningen som blev en sammanslagning av flera klubbar 1992.

– Vi är jätteoroliga för vår framtid. Var ska vi spela? Vi kan ju inte åka till Kiruna, säger Backefalk.

Kommunen jobbar på att hitta en tillfällig lösning till dess att nya hallen står klar, enligt planering någon gång under 2025.

Förhandling med Grand Hotel Lapland, som har bowlingbanor, pågår. Men bowlingföreningen gillar inte det som läcker ut från dessa förhandlingar.

– Vi får aldrig veta något konkret. Men vi har sagt vad vi behöver där och det är mycket som behöver förändras för att vi ska kunna spela matcher där, säger Peter Backefalk.

undefined
.

Senaste beskedet Backefalk fick är att banorna ska kunna bli godkända för seriespel. Men för bowlingföreningen är hotellets banor mer party än sport.

– Det är heltäckningsmattor och en partyhall. Har det varit festligheter där på fredagskvällen ska vi sen komma och klampa omkring där det har spillts öl. Blir våra skor blöta går det inte att spela och ingen vill förstöra sina skor för flera tusen. Vi kan inte godkänna det, säger Backefalk som även efterfrågar förvaringsutrymmen, bland annat.

Fungerar inte hotellet som krislösning, även om det känns mer som party än sport?

– Det går inte att bedriva tävlingsverksamhet på det sättet. Ska man spela fotboll på en isbelagd plan? Det är ungefär samma sak, säger Backefalk som däremot understryker att han inte släppt hoppet om att det ska gå att spela på hotellet under en övergångsfas.

– Vi kommer att acceptera det, bara man gör de små förändringar som behövs.

Det värsta just nu tycker Peter Backefalk är ovissheten och bristen på information, så nära inpå ödesdagarna.

– Vi vill gärna hålla igång föreningen tills nya hallen kommer. Och då är ju vår plan att starta upp ungdomsbowlingen igen, det har vi ju fått lägga ner under samhällsomvandlingen när det inte finns barn i Malmberget. Vi har ett mål framöver, men nu vet vi ju inte ens om vi har en klubb kvar om ett år.

undefined
.

Robert Nilsson är enhetschef på ungdom-, fritid- och kulturförvaltningen. Han sköter kommunens förhandling med Grand Hotel Lapland för att försöka få till en uppgörelse där kommunen kan hyra banorna. Hans uppfattning är att banorna ska vara tävlingsmässiga.

– Det jag vet är att Grand Hotel har meddelat att deras anläggning är godkänd för tävlingsbruk. Det du nämner (Backefalks synpunkter) är jag inte expert på – vad som är behövligt för att kunna nyttja för den här typen av ändamål, men Grand Hotel har varit tydlig med att banorna är godkända för tävlingsbruk. Sen om bowlingklubben har någon annan kravspecifikation är de nog bäst att svara på det.

Vad händer om det inte fungerar med hotellet?

– Vår utgångspunkt är att hitta en bra lösning för alla föreningar som påverkas av avvecklingen av sporthallen och det inkluderar bowlingen. Vi har även det uppdraget från politiken, så vi på förvaltningen gör allt vad vi kan för att skapa möjligheter för alla som bedriver verksamhet och påverkas. Jag kan inte säga vad det blir om vi inte kommer fram till en lösning med Grand Hotel, jag kan bara säga att vi jobbar på att hitta en lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!