Enligt Alf Wennskog, verksamhetsutvecklare på fritidsförvaltningen, gick det sådär för den tidigare entreprenören, som drev restaurangen Far East på Nordpoolen.
– Lunchserveringen fungerade för dem, men servicen inne i badet blev lidande. Vi fick väldigt mycket klagomål från badgäster.
Far East tog över avtalet från den tidigare entreprenören och enligt det avtalat ingick det även att driva kafédelen inne i badhuset, uppger Alf Wennskog.
– I början fungerade det jättebra, men de insåg ganska snabbt att det fanns mer pengar att hämta i lunchverksamheten än inne i badet och då vred de servicen dit. Det förstår jag att man gör.
Han tillägger att de hade velat vara mer delaktiga i hur det avtalet skrevs.
– Det var kommunledningen som löste alltihop. Vi fick bara ett telefonsamtal när det var klart med den nya leverantören.
Alf Wennskog berättar att de hade många samtal med företagets företrädare.
– Så länge de var här var det snurr på saker och ting, men de kunde ju inte vara här hela tiden. Det blev en nedåtgående trend. Och det har vi sett under de här drygt 20 åren som badhuset varit öppet, att de entreprenörer som kommer hit kommer in med full fart. Det går bra det första året och det andra, kanske, men sedan börjar en nedåtgående spiral. Det generar inte så mycket omsättning som man trodde. Vi har generösa öppettider och det innebär att personalkostnaden blir hög.
I samband med ekohärvan som nystades upp i Boden så bröt Bodens kommun kontraktet med den dåvarande leverantören, vars företrädare var misstänkta för ekonomisk brottslighet. Tai Ngyuen dömdes senare till fängelse av tingsrätten, men Hung Ngyuen friades. Domen överklagades och målet ska upp i hovrätten senare i år.
Under cirka en månad så städades lokalerna och sedan bestämde kommunen att lösa det under sommaren genom att driva kaféet i badet själv, dock inte restaurangen.
Trots att det under sommaren varit många badgäster har kaféet gått minus med cirka 150 000 kronor trots att man hade förväntat sig ett resultat på plus minus noll.
– Vi har inte täckt våra personalkostnader. Vi hade kunnat planera verksamheten bättre, men den var improviserad utan budget. Badgästerna var dock mycket nöjda, säger Alf Wennskog.
Det de tar med sig från sommaren är att med rätt förutsättningar, rätt personal, rätt resurser och genom att göra rätt saker så bör det gå att få ett nollresultat i alla fall under sommaren.
– Problemet är att vi under de sju andra månaderna på året inte har beläggning i badet så att man får tillräckligt snurr på verksamheten.
Den marknadsundersökning de har gjort visar att det är svårt att få en omsättning som ger vinst.
– Vi har frågat hur man löser det på andra bad och även talat med entreprenörer, allt från lokala förmågor till stora riksomfattande kedjor. Vi har beskrivit våra öppettider och vad vi förväntar oss för service och då säger i princip alla att det inte går att få någon omsättning.
Den här frågan brottas de nu med på kommunen, hur de ska lösa service.
– Vi vet inte. Fysiskt så ser lokalerna ut som de gör och köket är egentligen inte anpassat för 150-200 lunchgäster med lunch i bufféform. Det sliter dessutom oerhört på anläggningen, säger Alf Wennskog.
Nu tittar de förutsättningslöst på hela verksamheten, inte bara fiket.
– Vi har egentligen inte gjort en sådan översyn på 20 år; hur marknaden ser ut idag. Nu plockar vi fram fakta för att kunna visa att så här är det.
Sedan måste kommunen bestämma sig hur den ska förhålla sig till den verkligheten för att få en så bra verksamhet som möjligt. Till nästa nämnd ska verksamheten presentera ett förslag. Då är det upp till politikerna att fatta beslut.