Succémakaren

Guldregn, både sportsligt och ekonomiskt.
I går redovisade de ansvariga för alpina VM i Åre ett plusresultat på 35 miljoner kronor.
En makalös succé - med bodensaren Anders Sundqvist som en av arkitekterna.
- Man ska nog nästan vara lite halvstolt, säger han och skrattar.

BODEN2007-06-13 06:00
Ingen har väl glömt Anja Pärsons grymma uppvisning på hemmaplan. Tre guld, ett silver, ett brons.
På samma mästerskap.
Mycket mer behöver inte tilläggas. Det handlade om ren och skär magi.
Men när facit nu även skrivs arrangörsmässigt, så är det på samma höga nivå. Trots att publiktillströmningen till tävlingarna i Åre började tveksamt, bland annat på grund av kylan, redovisar alpina VM-bolaget Åre 2007 en vinst på 35 miljoner kronor.

"Helt otroligt"
Förre klubbdirektören i Luleå Hockey, Anders Sundqvist, är en av männen bakom succén.
- Ja, det här var till och med över en tufft ställd budget. Vi hade ju ett hemligt diffust mål att vi skulle göra ett x antal miljoner i vinst. Och nu blev det 35 miljoner, före skatt. Det är helt otroligt, säger Anders Sundqvist som menar att det ekonomiska resultatet är unikt.
Tidigare har alpina VM-tävlingar ofta redovisat ett 0-resultat. Det innebär nästan per automatik att staten vid dessa tillfällen har gått in och stöttat ekonomiskt.
- Med det här resultatet så känns det jävligt roligt på många sätt, mycket roligare än om man gått minus.
Men hur kunde det bli så här bra?
- Vi jobbade jävulskt mycket med ekonomin. Vi gjorde 27 budgetar sedan jag började. Jag tror vi hade totalt en bra helhetsbild på ekonomin på alla håll. Sedan var det rätt läge i marknadsbiten och så är det ju en högkonjunktur just nu. Sånt måste man komma ihåg.
Förutsättningar som med facit i hand innebar ett plus på 35 miljoner kronor.
- För ett idrottsevenemang i Sverige så tycker jag det är helt fantastiskt. Sedan drog ju staten in 70 miljoner på utländska besökare, säger Anders Sundqvist.

Givetvis lite stolt
Just dessa kringeffekter glöms ofta bort anser Sundqvist. Friidrotts-EM i Göteborg för några år sedan är ett sådant exempel menar. Där handlade snacket efteråt enbart om minussiffrorna för arrangemanget. Inte alls om effekterna i stort för staden Göteborg och Sverige.
Alpina VM i Åre var inte ens nära att få dessa svarta rubriker. Något Anders Sundqvist i dag kan gotta sig åt efter fyra år som sportchef för mästerskapen.
- Dels att vi fick till det så bra som det blev, för vi är jäkligt nöjda med hela VM:et. Plus då nu när resultatet är klart så känns det jäkligt roligt att ha varit med om det. Man ska nog nästan vara lite halvstolt, säger han och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om