Lång förberedelse ska ge rekord

I drygt ett halvår har arbetet inför V75-helgen pågått.
Då hoppas Peabtravets sportchef Sven Granström på rekordsiffror.
- Jag är ganska övertygad om att 10.000 åskådare kommer.

Foto: Roland S Lundström

Boden2011-06-18 06:00

I fjol kom 6.000 åskådare till Peabtravet, trots att regnet öste ned. Dragplåstret då hette Torvald Palema och tanken var att han skulle återvända i år och ställas mot Maharajah. Nu blev det inget av drömduellen, istället är fixstjärnan Yarrah Boko som slutade fyra i elitloppet (se separat artikel).

"Tävlingar i världsklass"
Trots det tror sportchefen Sven Granström på ordentligt med publik -  upp emot 10.000 åskådare. Tidigare rekord ligger på cirka 7.000 i modern tid.

- Det kommer vara trav-tävlingar i världsklass och årets idrottshändelse i Norrbotten, säger en entusiastisk Granström.

Sista veckan i januari inleddes planeringsmötena inför V75-helgen och sedan slutet av april har det jobbats på att få hästar av högsta klass till Peabtravet.

250 personer jobbar under lördagen för att allting ska flyta på i området.

När Norrbottens-Kuriren besöker banan, bara dagar inför tävling, pågår frenetiskt arbete med att färdigställa de sista detaljerna. Bland annat byggs en helt ny vinnarcirkel.

V4 fram till 14.00
- Det ska kännas att den som blir intervjuad är närmare publiken, säger Sven Granström om vinnarcirkeln som är placerad på publiksidan.

V4-tävlingarna pågår mellan 12.45-14.00 på lördagen. Sedan är det ett uppehåll fram till 19.05 innan travtävlingarna upptas igen. Däremellan finns bland annat möjligheten att få autografer av kuskarna, titta på agility eller lyssna på liveartister. Ett vip-tält för sponsorer, med plats för 600 personer, står uppställt på området. Där ska en TV på 5x3 meter hängas upp och mat och dryck kommer att serveras.

Fokus på sporten
Med andra ord har mycket krut lagts på allt runt omkring själva tävlingarna.

- Fokus ligger ändå på sporten. Med bra sport följer bra spel. Sedan gör publiken att det blir en fest, menar Sven Granström.

God respons
I fjol kläcktes idén att satsa på kvällstrav eftersom det var då som prinsessan Victoria passade på att gifta sig samma dag som V75 besökte Peabtravet. Nu väljer man att fortsätta på samma spår eftersom responsen har varit god.

Totalt ställer 31 hemma-tränade hästar upp i V75-loppen. Petri Salmela är värst med nio hästar.

"Högt betyg"
På plats är även meriterade travtränare från södra Sverige så som Robert Bergh, Stefan Hultman och inte minst Stig H Johansson.

- Det är ett högt betyg att Stig H återvänder år efter år. Det måste jag säga att vi har lyckats bra med, säger Sven Granström.

Hoppfull
Väderprognosen ser bra ut. Nu håller sportchefen Sven Granström bara tummarna för att det ska hålla i sig. Sol eller regn kan vara skillnaden på publikrekord eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om