Därför har hon lämnat in ett medborgarförslag.
– Det nya ridhuset byggdes med andemeningen att det skulle finnas större möjligheter för andra att träna med egen häst. Jag upplever att det idag finns fler privatägda hästar, säger Monica Lahti.
Kommunen har dömt ut hela Bodens ridanläggning, utom det nya ridhuset. Den övriga anläggningen ska rivas och kommunen utreder den framtida ridverksamheten.
En ny anläggning ligger dock två till fem år bort och Monica Lahti anser att de inte kan vänta så länge. Hon föreslår att kommunen ska bygga ett nytt ridhus för övriga hästägare som behöver kunna träna och tävla. Förutom Bodens ryttarsällskap finns Arktiskt Hästsällskap, Islandshästföreningen Midur, Westernryttarna och Ridtravare plus övriga hästägare.
När hon själv tävlade fanns det tre föreningar i Boden.
– Man ska inte se föreningarna som konkurrenter till varandra, utan som ett komplement, eftersom det blir fler tävlingar och fler lag.
För att få vara i ridhuset och träna om man inte är med i Bodens ridklubb, BRK, och inte har sin häst uppstallad där måste man köpa anläggningskort. Det är lite olika priser, men ett helårskort per person kostar 1 500 kronor och ett familjekort 2 500 kronor.
– Det betalar man gärna, men problemet är att det är jättedåligt med tider. Det är upptaget alla vardagkvällar.
Under intervjun kontrollerar Monica Lahti tiderna. På tisdag kväll är ena ridhuset ledigt efter klockan 19.45. På lördag är det lektionsfritt, men då kan ridhusen vara upptagna för träningskurser, tävlingar eller utbildning. På söndag är det delvis ledigt. Övriga vardagar kan det vara ledigt efter klockan 20-21.
– Om du jobbar 8-17, som de flesta gör, och har barn är det för sent.
Återigen gör Monica Lahti en kontroll. Hon konstaterar att totalt 23 hästägare har uppstallade hästar (då ingår anläggningskortet i hyran) och 88 hästägare, som inte har hästar uppstallade på klubben, har löst kort för i år.
Hon påpekar att Bodens kommun är en av de största hästkommunerna i Sverige. Kommunen marknadsför sig som en hästkommun. Monica Lahti tycker dock att den ekvationen inte går ihop.
– Vi är medborgare i kommunen och betalar skatt, som går till driftbidrag till en ridanläggning därvi betalar för att vara, men där det inte finns tider att träna på. Det känns baklänges. Säljer man anläggningskort måste man kunna erbjuda träningstider, tycker jag. Annars är det som att sälja badbiljetter till en halvfull bassäng. Folk flyttar hit, men kan inte utöva sin sport vintertid, säger Monica Lahti och anser att det är kommunens ansvar att se till att alla får plats.
Ridhusrådet som inrättats har bland annat till uppgift att fördela tider på helgerna som föreningarna vill boka tider. Det var ett möte i maj och tävlingsryttarsällskapet ville boka fyra helger under höstterminen.
– Vi hade datum klara och kurserna var fulla redan i maj. Vi fick senare besked att det inte gick, men det visade sig att det inte var så upptaget och det gick att samköra träningar.
Monica Lahti påpekar att föreningen hyr ridhuset för 300 kronor per timme och säger att medlemmarna har reagerat på att de tvingas betala för att vara på anläggningen två gånger, dels genom kursavgiften för att täcka hyran, dels genom köp av anläggningskortet.
Hon funderar på hur kommunen tänker när det gäller likabehandlingsprincipen och tycker att det kan finnas en anledning att BRK renodlar sina roller mellan å ena sidan det kommunala uppdraget att bedriva ridskola och sköta om anläggningen och å andra sidan den ideella föreningsverksamheten att orda med tävlingar och externa tävlingar.
– Ridsporten är en dyr sport och då måste man få välja vilken tränare man vill ha. Vi är den största tävlingsföreningen med ett 40-tal licensierade tävlingsryttare. Alla måste få finnas och alla måste få plats, men såsom det nu är känns det som att rådande system motverkar utövandet av hästintresset i kommunen.
Monica Lahti förklarar att föreningens tider i ridhuset fördelas utifrån medlemavtalet. Hon vet att reglerna är sådan, men kan tycka att det slår lite orättvist.
– BRK, som har väldigt många ridskoleryttare, ska ha 85 procent av tiderna och vi 7,5 procent.