Full gas mot rekord

Med tiden 8,95 sekunder knäckte Jonas Nordlander en drömgräns i dragracing med skoter och tog nytt svensk rekord.
I dag på Midnight Sun Internationals i Piteå är siktet inställt på det europeiska rekordet.
- Det är inte omöjligt, säger han.

BODEN2007-07-13 06:00
Jonas Nordlander från Boden började tävla med skoter för elva år sedan och har sedan dess kört på så gott som alla underlag. Snö, is, gräs och så nu asfalt. Med det senare började han med i fjol.
- Fört det första är det trevligt att köra på sommaren då det är varmt. Sen är asfalt så nära is du kan komma när det gäller grepp. Snö blev lite för halkigt för min smak och gräs dammade en hel del, säger Nordlander.
Dragracing på asfalt har ett 20-tal utövare i norden på elitnivå och av dem tillhör Jonas Nordlander det absoluta toppskiktet.

"Obeskrivlig känsla"
Så sent som för en månad sedan lyckades han med vad som för många inom sporten förblir en dröm - att avverka de 402 meterna under nio sekunder.
När Nordlander vid mållinjen klockades för 8,95 den där soliga sommardagen i Piteå trodde han knappt sina ögon. Ingen i Europa har någonsin tidigare åkt så snabbt.
- Det var en nästan obeskrivlig känsla. Men jag hade gjort bra tider innan och hade det lite på känn.
Han sopade banan med det svenska rekordet och hade gjort detsamma med det europeiska om tävlingen haft europastatus. Det har däremot Midnight Sun Internationals som startar i Piteå i dag och Jonas Nordlander hoppas kunna upprepa bedriften i Långnäs.
- Målet för i år är att vinna serien, erövra EM-titeln och förbättra det svenska rekordet, berättar han.
Med serien menas Snowmobile Asphalt Series som är den största svenska tävlingen.
I fjol slutade han trea men i år har Nordlander fått bästa tänkbara start och leder totalt efter den första deltävlingen av fyra.
- Konkurrensen är stenhård men jag tror att jag har en bra chans.
När det gäller EM så avgörs det i två deltävlingar varav den första sker nu i Piteå.
- Den här tävlingen är lite av säsongens höjdpunkt. Det är nära från Boden, mycket publik och en tredagarstävling som innefattar både EM och SAS. Dessutom ryktas det bli deltagarrekord i år, säger Jonas Nordlander hoppfullt.

Drömmer om USA
Hans tävlingsredskap är i grund och botten en Skidoo Grand Touring med specialbyggd motor på 1017 kubik och 250 hästkrafter. Under ett av loppen noterades han för 233 km/h vilket också är svenskt rekord.
- Det gäller att vara orädd, konstaterar Nordlander med ett skratt.
I teamet kring Jonas Nordlander ingår även Christian Bergdahl, teamchef, och mekanikerna Anders Appelqvist och Erik Broström.
- Det är tur att jag har dem, annars hade det aldrig gått. Det är mycket som ska göras innan och under en tävling och det blir ofta flera timmars skruvande.
Drömmen är att kunna åka över till USA och köra en vacker dag.
- Där är dragracing på asfalt riktigt stort.
På Midnight Sun Internationals i Piteå tävlar förutom skotrar även motorcyklar och dragracingbilar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om