Bodens handbollsresande

Hon funderade på att avsluta karriären.
Då ringde hårdsatsande Boden Handboll.
I kväll finns Stina Widman med i seriepremiären i Karlstad
- Jag tror absolut att vi kommer att hålla oss kvar, säger 25-åringen.

Foto:

Boden2011-09-28 06:00

Det är mycket som händer i Stina Widmans liv just nu.
I måndags började hon sitt nya jobb som skolkurator och i dag startar den sportsliga utmaningen med Boden Handboll.

Hon lämnade Boden för Stockholm för sex år sedan och blev då värvad av division I-laget Tumba Handboll. Vi sidan av handbollen utbildade Stina Widman sig till socionom på universitetet i huvudstaden under tre och ett halvt år. Om studierna gick bra så gick det minst lika bra med handbollen för 26-åringen som värvades av Spårvägen och därmed fick kliva upp till handbollens finrum.

Det blev totalt två år i högsta serien för Stina Widman som beskiver tiden som oerhört utvecklande för henne - både som spelare och som människa.

Häftig resa
- Det betydde otroligt mycket för mig att vara i en grupp där alla strävar åt samma mål och alla verkligen går in för det. Från träning till mat till uppladdning och den mentala biten om vad det egentligen innebär att elitsatsa.

Hon beskriver skillnaden som gigantisk jämfört med hennes tidigare erfarenheter från lägre divisioner.

- Allt från att videoanalysera varje spelare, studera den motståndare jag ska möta som trea i försvaret och till att veta vad man kan åstadkomma bara genom att veta sin roll i laget och vad som krävs för att man tillsammans ska komma framåt. Man tänkte handboll 24 timmar om dygnet och det var oerhört häftigt att få vara med om en sådan resa.

Ny väg
Att hon skulle återvända till handbollen i Boden var dock långt i från en självklarhet. Stina säger att hon gjorde en mental resa innan hon bestämde sig för att skriva under kontraktet med klubben.

Anledningen var hennes osäkerhet inför att klara av att kombinera handbollen med arbeta. Hon jobbade då som socialsekreterare och kände att den sportsliga biten krävde väldigt mycket tid. Hon började fundera på att välja en ny väg i livet.

Så i maj i år tog hon beslutet att lägga ner elitseriekarriären och bestämde sig för att resa i väg utomlands en längre tid.

- Spårvägen ville givetvis att jag skulle fortsätta spela men jag sa åt dem att det här var något jag måste få göra, berättar Stina.

Hela juni semestrade hon på Bali innan hon kom hem och fokuserade på löpträning och gym.

Då hörde Bodentränarna Kent Hedlund och Mikael Carlsson av sig med ett erbjudande som fick henna att tänka i nya banor.

Bor kvar i Stockholm
- De övertalade mig att komma upp till Boden och det gjorde jag. Det kändes
jättebra att träffa tjejerna i laget och plötsligt var det roligt med handboll igen, säger Stina och skrattar.

- Det är klart att det kommer att vara satsning även i allsvenskan men det blir inte på samma sätt som i elitserien. Jag kan bo kvar här i Stockholm och träna med ett lag här (IK Bolton i division I) när jag inte har möjlighet att träna med Boden. Sedan får vi hoppas att det ändå kommer att fungera bra mellan mig och tjejerna i laget.

Hur ser du på Bodens chanser?

- Jag har ju mött många av de andra lagen när jag spelade i division I och jag tror absolut att vi kommer att hålla oss kvar och att vi ska sträva mot en mittenplacering. Vi är ett ungt lag men har en del rutin som jag tror kan
leda långt.

Hur ser du på din roll?

- Jag har alltid varit en lagspelare och det viktiga för mig är att känna trygghet i en grupp. Jag vill bidra med trygghet och jag tror att min erfarenhet från elitsatsande grupper kommer att bidra med mycket.

På planen då?

- Jag har spelat många tuffa matcher och är van vid fartfylld handboll så jag tror att jag kommer att kunna bidra med mycket i både med- och motgång.

Upp till bevis
Bodentränaren Kent Hedlund öser beröm över Stina Widman och beskriver henne som den kanske bästa försvarsspelaren som Norrbotten fått fram.

- Hon är bara 25 år men har spelat några år i elitserien och känns väldigt rutinerad, säger han.

Upp till bevis med andra ord.

Både för Stina Widman och Boden Handboll.

Namn: Stina Widman.

Ålder: 25 år.

Position: Mittnia.

Moderklubb: Hornskroken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om