BC Luleås kollaps – från dominans till förlust

Klasskillnad mellan norr- och västerbotten var stor – i två perioder. Sedan åt sig gästerna in i matchen och avgjorde med matchens sista skott.

11 januari 2019 21:17

Första trean satte tonen för den första halvleken. Thomas Massamba smällde in den och när Denzel Andersson sedan både blockade och hängde i dagens första dunk började avståndet att skjuta i väg.

8–0 var en drömstart efter två minuter och inte alls det som bottenlaget Umeå önskat sig.

Norrbottningarna fortsatte att dominera under första delen av matchen och efter första perioden var 24–13 en betryggande ledning där det var mer märkligt att ledningen inte var större.

Mycket av matchen gick att hitta i statistiken där Umeås trepoängsskytte var i botten med noll satta skott på sju försök medan Luleå satte tre på lika många test.

När den andra drog igång förväntade sig publiken en likadan halvlek som den första men det här var långt i från avgjort.

Peter Öqvist roterade friskt bland spelarna och det avslappnade hemmalaget började att bjuda in motståndet mer och mer.

Umeå tackade för inviten och började få igång både skyttet och rörelsen i anfallsspelet medan de blåklädda såg ut att fundera mer på kvällens filmval.

Bortalaget vann den tredje perioden utan att göra något större väsen av sig men minskade glappet till 71–63.

Då började Öqvist att agera på nytt. Coachen plockade in det bästa han hade men det hade blivit försent för att väcka laget.

Umeå hade tagit över kommandot på alla sätt och med endast tre minuter kvar kunde inte publiken tro sina ögon. Det stod 89–89.

Spänningen hade gått från noll till hundra och hemmapubliken försökte – likt spelarna på parketten – vakna till liv men det var för sent.

Med två straffkast och 120 sekunder kvar tog Umeå ledningen i matchen för första gången och Luleålaget tvingades sätta en trea för att ta ledningen igen. Det blev istället en tvåpoängare med tolv sekunder kvar och matchens sista läge blev för bortalaget.

Där blev också avgörandet. Efter en fin screen fick DeAndre Mathieu nog med yta för att avlossa matchens sista skott och skrällen var ett faktum. 93–95 och ingen kunde riktigt fatta vad som hänt.

Enormt viktiga poäng för Umeå som kämpar i botten av tabellen och ett helt onödigt poängtapp för Luleå som slåss uppe i toppen.

Matchfakta:

BC Luleå–Umeå BSKT 93–95 (24–13, 25–23, 22–27, 22–32

Corban Collins 29, Robert Gilchrist 14, Tavarius Shine 14, Thomas Massamba 14, Denzel Andersson 10, Tim Kearney 7, Anton Kobylak Berglund 3, Daniel Hansson 2,

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martin Hallén Almroth

Ämnen du kan följa