I stället för genombrott – valde bort basketen

Hon var stjärnan i Basketgymnasiets bästa lag genom tiderna och ligaklubbarna slogs om hennes namnteckning. Men efter 100 ungdomslandskamper och en säsong med Solna avslutade Fia Ohtonen karriären som 20-åring.

Foto: Andreas Wälitalo

Basket/Stockholm2014-07-16 08:02

2006 gjorde BG:s damlag sin bästa säsong någonsin. Med 32 poäng på 18 matcher och bara 2 förluster vann laget basketettan och hade haft chansen att kvala till basketligan om reglerna tillåt det för ett basketgymnasium. Det är första och hittills enda gången ett BG-lag vunnit serien.

I ett lag med fem ungdomslandslagsspelare, där tolv stycken senare hamnade i ligan, var det ett namn som stack ut. Efter den historiska säsongen, där spelare som Frida Aili, Frida Grahn och Anna-Lisa Vestin imponerade, pratade de flesta om Fia Ohtonen.

Talangen, som vuxit upp i Kalix och pendlat till Luleå för spel i division I med Höken Basket under årskurs åtta och nio, kom till BG efter en säsong med finska ligalaget Åbo. Redan innan åren på Basketgymnasiet var hennes talang omtalad och Ohtonen hade spelat med finska ungdomslandslag sedan hon var 13 år, med två år äldre spelare.

När hon lämnade gymnasiet med en färsk serieseger i ryggsäcken var det många svenska klubbar som ville ha den mest attraktiva spelaren från 1987-klassen.

– Jag hade erbjudanden, absolut, och hade möjlighet att få åka till USA och spela college. Men sedan ändrades reglerna där de inte fick ta in spelare som spelat på professionell nivå, som jag gjort i finska damligan, berättar hon.

Det naturliga steget, tyckte många, var att hon skulle kliva in i Luleå Basket som tagit SM-silver, men trots att hon själv hade samma inställning blev det aldrig riktigt aktuellt.

– Det var diskussioner men jag vet inte hur mycket det var efter att jag var klar på BG. Då fick jag andra erbjudanden som var attraktiva, berättar hon.

I stället för Luleå Basket valde Fia Ohtonen att skriva på för Solna Vikings, som just vunnit guld i finalen mot LBBK, och som skulle ge henne bäst förutsättningar att lyckas i basketkarriären.

Det var i alla fall tanken.

– Jag flyttade för basketen, jag ville spela för Solna och fick ett bra erbjudande. Eftersom det var bästa laget då ville jag flytta hit. För basketen.

Redan efter åren i basketettan hade en viss mättnad börjat lägga sig hos Fia Ohtonen och därför valde hon bort de stora stegen.

– Jag hade tröttnat ganska mycket på basket redan då. Det kändes som ett stort steg att flytta till USA när jag inte visste hur jag kände. Solna var ett bättre alternativ då, men då kände jag sedan att jag var klar med det där och hade redan börjat plugga juridik, berättar hon.

I stället för att hennes förutspått framgångsrika basketkarriär tog fart inledde hon en annan. Under året med Solna Vikings började hon samtidigt studera juridik och efter säsong, som 20-åring, bestämde Ohtonen sig för att hon var klar med basketen.

– Det var många som frågade mig hur jag kunde sluta. Folk sa att ”Du har ju världens karriär framför dig”. Men jag ville ha ett annat liv och längtade till att kunna vara mer fri och göra vad jag vill när jag är ledig. Det är påfrestande att vara elit-idrottare och spendera stora delar av sitt liv i en sporthall och därefter vila, äta och sova och träna igen. Man ska hela tiden ladda igen för att prestera max på nästa träning, säger hon.

Fia Ohtonen bor fortfarande kvar i Stockholm och fick, efter fyra och ett halvt års studier, jobb som försäkringsmäklare.

– Jag har fått vara med om helt fantastiska saker, jag har varit i ungdomslandslag sedan jag var 13 och har rest världen över. Man får med sig så mycket från sporten när det gäller disciplin, ödmjukhet och tävlingsinstinkten. Jag ångrar absolut inte att jag tillbringat så mycket tid och satsat på basketen, men jag ångrar inte heller att jag slutade, säger hon.

I stället för att Fia Ohtonen blev den som slog sig in i A-landslag och hade en framgångsrik karriär var det hennes ”arvtagare” på BG, den ett år yngre Frida Aili, som slog igenom.

– Frida spelade med oss redan i Höken andra året, då var hon fortfarande ganska liten men sedan utvecklades hon jättemycket och blev jätteduktig, minns Ohtonen.

Kan du tänka att du också kunde ha blivit en landslagsspelare om du fortsatt?

– Jag vet att jag mycket väl hade kunnat vara där också – om jag velat. Jag tycker att det är jättekul för henne, hon är superduktig och förtjänar det, men jag valde bort det.

– Jag slutade inte på grund av någon skada eller för att jag inte kunde fortsätta, jag vet att jag hade jättestora möjligheter att vara där om jag hade velat, säger Ohtonen.

– Det är inget jag grämer mig över, jag vet precis vad det innebär och valde bort det, trots att jag hade kunnat få det.

I dag besöker Fia Ohtonen Solnahallen max en gång per år och har tappat intresset för basket. Hon har fortfarande bilder från tiden på Basketgymnasiet i ett album undanstoppat i förrådet, men minnena bär hon hela tiden med sig.

– Det var en speciell tid, det var mycket basket helt enkelt. Vi gick i samma klass som de andra basketeleverna och bodde bredvid varandra i ”BG-byn” (Skurholmen), säger Fia Ohtonen.

– Jag kommer ihåg de kalla promenaderna från skolan till Hälsans hus under vintern. Och efter träningarna – när man hade blött hår – och skulle traska till bussen på Smedjegatan. Med den där bagen – BG-bagen (skratt).

Basketgymnasiets spelare med tävlingslandskamper på meritlistan

Examen 2004, årgång 1985

Damer: Erika Lundkvist.

Herrar: Marcus Häggblad, Alexander Ryan, David Diaby.

Examen 2005, årgång 1986

Damer: Linnea Eriksson, Stina Nilsson (bilden), Emmelie Lundgren.

Herrar: Erik Vestin, Gustav Josefsson, Adi Samlija, Serabilo Boucari.

Examen 2006, årgång 1987

Damer: Fia Ohtonen, Anna-Lisa Vestin.

Herrar: Robin Ryan.

Examen 2007, årgång 1988

Damer: Eva Hägg-Myntti, Frida Aili, Frida Grahn.

Herrar: Jesper Helmersson, John Kostet.

Examen 2008, årgång 1989

Damer: Mikaela Hägglund.

Herrar: Alexander Pettersson, David Hult, Gustav Nyström,

Examen 2009, årgång 1990

Damer: Gunilla Karlsson, Johanna Lundström, Johanna Eriksson, Lisa Rådström.

Herrar: Joel Nordin, Christopher Ryan, Adam Rönnqvist.

Examen 2010, årgång1991

Damer: Julia Vestin, Sofia Rönnqvist, Ida Aasa.

Herrar: Niklas Sellin, Nils Gjörup, Emanuel Lindbäck, Jonathan Larsson.

Examen 2011, årgång 1992

Damer: Mikaela Sjöström.

Herrar: Stefan Nguyen, Samir Ali.

Examen 2012, årgång 1993

Damer: Josefin Vesterberg, Ellen Nyström, Allis Nyström, Ida Christensen, Evelina Estola.

Herrar: Karl Öhrner, Erik Bohnsack, Arvid Isaksson, Johan Stenberg.

Examen 2013, årgång1994

Damer: Cecile Makakala, Frida Modig.

Herrar: Ingen.

Examen 2014, årgång 1995

Damer: Ebba Stenman, Olivia Lindgren, Moa Lundqvist, Emma Eriksson, Nathalie Lindén, Sofia Gustafsson, Julia Paulin, Elsa Paulsson-Glantz.

Herrar: Axel Toft.

Facit

Andel examinerade BG-spelare med landslagsmeriter de senaste tio åren:

Damer: 33 av 94 = 35%.

Herrar: 27 av 81 = 33%.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!