Tränaren redo för andra akten: "Vet att vi är på rätt väg

Som en av ligans mest rutinerade coacher betraktas Peter Öqvist stundtals som konservativ. Det rör inte BC Luleås headcoach i ryggen.

Foto: Per Lundström

Basket/Luleå2015-09-28 12:00

Peter Öqvist har ännu inte passerat 40-strecket. Men eftersom att Luleåsonen fick sitt första jobb som headcoach redan som 28-åring har han hunnit samla på sig en hel del erfarenhet.

Det är få coacher i ligan som besitter Öqvists cv, men det är också något som gjort att Luleåcoachen känner att han hamnat i ett fack.

– Ibland säger folk att jag har ett system. Folk känner sig trygg i att kategorisera och säger att Peter ska bara ha tvåmetersspelare och så kan vi stoppa in det i lådan och sedan vet vi hur verkligheten ser ut. Det där är ju inte sant, säger Peter Öqvist.

Upplever du att folk ser dig som konservativ?

– Om du frågar folk så är det säkert en generalisering att Peter Öqvist är konservativ.

38-åringen sitter inte med samma uppfattning och tar gärna säsongen 2008/2009 som exempel. Då var Peter Öqvist headcoach för Sundsvall Dragons och tog laget hela vägen till SM-guld.

– Vi hade inte vunnit år 2009 om inte Olivier Ilunga hade fått testa sina gränser och få ta skott som de flesta basketexperter tyckte var dåliga skott. Sedan är det han (Ilunga) som springer och vinner det åt oss på slutet, säger Öqvist.

Det är just att testa nya saker och försöka vara inovativ som driver Peter Öqvist och det är också då som Luleåcoachen känner att han utvecklas.

Vissa gånger leder det till SM-guld som 2009, men andra gånger kan det gå åt andra hållet.

Säsongen 2012/2013 är ett exempel då Öqvists försvarsplan kom att bli Sundsvalls fall.

– Det fick motsatt effekt, men så är det ibland. Vissa gånger går det som man tänkt sig och andra gånger gör det inte det, men man måste våga. Väljer man bara strömmen och är för konservativ så tror jag inte att man lyckas. Jag har fått uppleva väldigt mycket, men det betyder inte att man är mätt. Man vill alltid ha mer.

Hur har du utvecklats som coach?

– Det är i ledarskapet man förändras mest. Sedan finns det en åldersaspekt med i det här också. Jag var 28 år när jag fick mitt första headcoach- jobb. Vissa spelare var 26 år och då fanns det en annan oro och jag tog en mer distans till spelarna. Med större ålderskillnad så törs man agera på ett anant sätt och kan vara avslappnad i sin roll.

Förra säsongen slutade LF Basket som numera heter BC Luleå på en fjärdeplats i tabellen och slutspelet blev en alltför kort sejour för Luleålaget som åkte ut i kvartsfinalen.

Den här säsongen har inte minst värvningar som Toni Prostran och Nikita Meshcheriakov tillkommit och Peter Öqvist känner att laget har

en bredare grund att stå på den här säsongen.

– Om du backar tillbaka och tittar på intervjuer vi gjorde i fjol så kommer jag förmodligen säga att ”om allt klaffar är det klart att vi kan vinna”, men du kommer hitta undertoner i att vi var färska som lag. Nu säger jag att jag är nöjd. Jag vet att vi är på rätt väg och det är klart jag vill tro att vi kan gå hela vägen.

Vem blir lagets joker den här säsongen?

– Toni Prostran är en väldigt bra spelare som har potential att göra oss bättre, men det gör honom inte till joker för han har en annan förväntningsgrad. Alla har chansen att kliva fram och göra en bättre säsong än innan. Jag väljer att svara kollektivet.

5 frågor till Peter Öqvist ...

Vilken bok läste du senast?

– Jag plockade upp Alkemisten igen. Det är en intressant bok. Jag har för mig att första gången jag läste den var som 15-åring i skolan och då kunde man följa storyn. Då kunde man plocka upp historian, men nu när man läser den som vuxen så ser man att det finns ett helt annat djup i boken om drömmar och självförverkning.

Var tror du att du befinner dig om tio år?

– Då coachar jag BC Luleå i Euroleague.

Hur imponerar man på dig?

– Man försöker, gör sitt yttersta och är ihärdig. Man ger inte upp.

Vad fick dig att verkligen skratta senast?

– Mina barn är ju hysteriskt roliga väldigt ofta. Det går som inte att säga vad de gör, det är bara show.

Vad spenderar du helst pengar på?

– Det nödvändiga till familjen. Om jag ska unna mig någonting blir det restaurangmat.

Peter Öqvist

Ålder: 38 år.

Roll: Coach.

Tidigare klubbar Som tränare: Sundsvall, Isländska landslaget, LF Basket (nu BC Luleå).

Som spelare: Gladan, Luleå BG, BK Fight, Umeå Nordics, Kvarnby.

Öqvist beskriver sig själv med tre ord: ”Engagerad, noggrann, försöker ha kul

på jobbet.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!