Statistiken talar sitt tydliga språk. 65 procent av Luleå Basketgymnasiums damer hamnar i högsta ligan, för herrarna landar siffran på 36.
Samtidigt som tolv av damernas sistaårselever de senaste två åren hamnat i ligan ser det ut som att Jesper Hallberg blir ensam herrspelare att representera Luleå BG som nykomling på högsta nivå under samma period.
– Snittåldern är mycket högre i herrligan, det tar längre tid innan man kan konkurrera rent fysiskt med herrarna. Generellt är det bättre ekonomiska förutsättningar som gör att killarna spelar längre och är äldre, då är det svårare att slå sig in, säger Dennis Pihl.
Tränaren har hand om herrspelarna på BG och har dessutom erfarenhet från damligan, efter sina år som huvudcoach i Luleå Basket. Han berättar att det generellt sett är större omsättning på spelare i damligan och att det dessutom är större andel landslagsmeriterade damelever som söker sig till basketgymnasiet, vilket gör att nivån på dem är högre redan från början.
Tillsammans leder det till att de färdigutbildade eleverna oftast håller högre klass på damsidan.
– Det är på väg uppåt på herrsida. Vi börjar få in mer landslagsspelare än tidigare, det var ganska ont om dem tidigare och de flesta vi fick in var Luleåbor, nu kan vi attrahera de utifrån som är strået vassare, säger han.
Jesper Hallberg, som med största sannolikhet spelar med nykomlingen Umeå nästa år, är inne på att det tar längre tid för herrspelare att nå yttersta eliten.
– Nästa år blir det säkert inte mycket speltid men jag kommer fokusera på att utveckla mig. Om något år – eller om ett antal år – siktar jag på att vara en stabil ligaspelare eller testa utlandet, säger han.
– Det brukar ofta vara så att man tar en sväng runtom innan man ens börjar spela i ligan. Det vanliga är väl att man kanske spelare i division ett eller så.
Är steget mellan basketettan och ligan för stort?
– Det är inte ett f-ö-r stort steg, vissa har klarat det bra. På herrsidan kan man väl säga att Christopher Ryan gjort det bra, men det är ganska individuellt, säger Hallberg.
Dennis Pihl tror inte att de närmaste årens siffror kommer se likadana ut. Redan till nästa vår, då spelarna födda 1996 går ut, räknar han med att fler än en kommer hamna i basketligan.
Och förstaårseleverna till hösten, födda 1998, är redan en omtalad årskull.
– Rent meritmässigt är killarna som kommer in nästa år starkare än tjejerna, så har det inte varit på överskådlig tid, konstaterar Pihl.