Damerna först i denna krönika.
Utan tvivel.
Det har dröjt en tid, men nu har även BC Luleå börjat ta Luleå Basket på allvar.
Varför heter det egentligen basketligan för herrarna och damligan för damerna?
Om vi ser till basketen i Norrbotten borde det vara basketligan för damerna och herrligan för herrarna.
Urban Nordh har använt sin lärarutbildning på bästa sätt.
Northland Basket, som nu blivit Luleå Basket, har verkligen marknadsfört sig själva ute i skolorna.
Och det är där embryon föds till nästa generation.
De föredrar också framgångsrika damer, som vänligt hälsar och skriver autografer, framför herrar i slips som är världsmästare i sinnet men mediokra på planen.
Jens Tillman har förvandlat den ständiga tvåan till damligans suverän. Nu tar laget också steget ut i Europa i Eurocup och det ska bli väldigt intressant att se vad de kan ställa till med i tävlingsmatcher. Ligaspelet kommande säsong blir en promenad i parken, bortsett från matcherna mot finalmotståndet Udominate. Då blir det en promenad med en flugsvärm i ansiktet, som lätt viftas undan. Luleå Basket är storfavorit till tredje raka SM-guldet och den era som Tillman, Nordh och kansliet byggt upp i samband med nya Luleå Energi Arena är bara att gratulera. Det är fest varje hemmamatch och reklampelare för sporten basket som sätter lay ups ute på planen. Bra att damligan nu utökats från 18 till 27 omgångar.
Bland nyförvärven märks belgiska landslagsguarden Julie Vanloo som är flygrädd, amerikanska tuffingen Asia Boyd som inte lär skrämmas av någon – och svenske landslagsspelaren Danielle Carter. Tillman har växlat upp laget inför Europapspelet och jag tror de kan lugga flera av motståndarna. Inleder 29 oktober hemma mot ryska Energia Ivanovo. Sedan väntar bulgariska Dunav 8806 och turkiska Istanbul Universitesi. Samtliga i dubbelmöten. Förutom redan nämnda spelare finns de lokala Luleåprodukterna Josefin Vesterberg och Allis Nyström samt lagkapten Anna Barthold som gör sin femte säsong i klubben och snart förtjänar en egen staty i statsparken. Laget har en stomme, som håller i många år till. Och snart kanske Ellen Nyström vänder hem från collegespel.
LF Basket har blivit BC Luleå. Säljmässigt är det bra att både dam- och herrlaget spelar under ett lagnamn som representerar staden. Nu har Peter Öqvist fått ett år under vingarna. Blir han en profet i sin hemstad? Han har definitivt chansen. Kvartsfinalförlusten (0–3) mot förre arbetsgivaren Sundsvall Dragons med Luleåcoachen Tommie Hansson sved nog rejält. Men det är av nederlag som man brukar resa sig. Toni Prostran är hans och Lars Mosessons viktigaste värvning. Kroaten symboliserar något som Jonathan Person saknade i avgörande matcher – karaktär. Inte bara i egen person utan också för att lyfta sina medspelare. Prostran ställer höga krav på sin omgivning och tillsammans med Christopher Ryan, Anton Saks, Adam Rönnqvist, Alex Wesby, Jaraun Burrows och Nikita Meshcheryakov finns det en bra kapacitet att gå långt den här säsongen. BC har en topp sju i laget 2015/2016 som definitivt kan slåss om ett SM-guld.
Favorit på herrsidan är givetvis Borås. På guardposition amerikanen Omar Krayem och islänningen Jakob Sigurdarson (tidigare Sundsvall). Under korgarna Michael Palm, Christian Maråker och kroaten Toni Vitali. Borås blir det jagade laget med framför allt Uppsala, Sundsvall, Södertälje och BC Luleå som utmanare.
På kansliet har inte mycket hänt sedan senaste guldet 2007. Inventarierna är nya i och med flytten från gamla kansliet på Kungsgatan till Luleå Energi Arena. Men personerna där inne är de samma. Lars Mosesson har ännu inte klarat att bygga ett nytt lag för guld. Åtta år har passerat. Det är han som sitter på stålarna och ska godkänna spelarna. Tar sig inte BC Luleå till final den här säsongen bör han tänka på refrängen. Ibland behövs det nytt blod och kravbilden ska vara lika hård på spelarna som ledningen. De har i alla fall tagit åt sig av Luleå Baskets arbete att vara ute i skolorna och jobba. Det är aldrig för sent att lära en gammal hund att sitta.