Experten om Rikshem: ”Det är ett smart sätt”

Tre miljoner kronor för att bli huvudsponsor till svensk baskets största publiklag. Det är en skälig summa, men handlar det om att få ta över ett klubbnamn är det i allra lägsta grad, menar varumärkesexperten.

Foto:

Basket/Luleå2015-06-16 21:30

 Läs mer: Northland talar ut efter hysterin

Nya storsponsorn lägger locket på

Här är Northland Baskets nya namn

Under måndagen skrev Norrbottens-Kuriren att Northland Basket kommer sälja sina namnrättigheter till Rikshem. Klubben har sedan dementerat att de ska heta Rikshem Basket – däremot har Kuriren säkra uppgifter att bostadsbolaget blir ny huvudsponsor och att summan som företaget går in med är tre miljoner kronor. Däremot är det osäkert hur långt avtal som gäller.

Enligt Kurirens uppgifter är namnfrågan fortfarande uppe för diskussion mellan klubben och sponsorn – trots Northlands dementi.

Niklas Turner Olovzon, varumärkesexpert och grundare till kommunikationsbyrån Passion Lab, anser att tre miljoner kronor är en låg summa ifall det är priset för klubbnamnet.

– Jag tycker ett namn kan vara värt betydligt mer än så. Det beror helt på om vi pratar en säsong eller flera, men jag hoppas att det är för en säsong. Ett basketlag av deras kaliber och den uppmärksamhet de skapar i Norrbotten och även utanför borde vara värt minst tre miljoner per säsong och kanske mer därtill, säger Turner Olovzon.

Bostadsbolaget Rikshem vill etablera sig i norra Sverige. Nu när Lulebo ska sälja ut 3 000 lägenheter kommer företaget in i bilden i Luleå.

Att marknadsföra sig som nytt företag på orten kan innebära dyra kostnader.

– Omöjligt att säga en exakt siffra, men det här är ett mycket smart sätt att få upp kännedom om namnet och få möjlighet att komma ut i media och prata om vad man gör. Att få dig att skriva om det är gratis, men att köpa annonser är väldigt dyrt. Det här är ett kostnadseffektivt sätt och jag tycker summan låter som att man fått en väldigt bra deal.

Varumärkesexperten menar också att det är mer värt för ett nytt företag på orten att köpa namnet än ett redan etablerat.

Däremot är han generellt skeptisk till att köpa klubbnamn.

– Ofta har det varit lite kortsiktiga affärer runt namnrättigheter. Ett namn är något beständigt och det måste finnas en kontinuitet – att byta namn vart tredje år känns inte som en bra strategi.

– Sen tror jag Northland hade en långsiktig ambition, men det gick inte som man tänkt sig. Det kan man kanske inte klandra de allt för hårt för. Men jag tycker verkligen man ska tänka till en och två gånger innan man säljer sitt klubbnamn.

På sociala medier är det många supportrar som slår ett slag för att klubben ska gå tillbaka till Luleå Basket. Niklas Turner Olovzon lyfter också diskussionen kring kommunens roll i det hela.

– Jag tycker kanske att kommuner måste ställa tuffare krav om man bidrar hårt i olika verksamheter – eller skjuta in mer resurser. Idrottslagen har ett väldigt stort värde för kommunerna. Det finns de som har friköpt arenor och klubbar och det är en väldigt intressant debatt – vad det är värt för kommuner att ”hindra” företag från att köpa namn.

Samtidigt menar han också att nuvarande sponsorer kommer billigt undan sett till exponeringen.

– Det här är en underskattad klubb i företagens anseende. Sponsorerna måste fundera hur företaget fördelar sina resurser. Jag tror de flesta företagen som sponsrar klubben skulle marknadsmässigt behöva betala mer. Om företag muttrar över namnet måste de gå till sig själva och fundera om de har fått mer än vad de har satsat. Och det tror jag de flesta har fått.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!