Lars Mosesson: "Jag har varit sjuk en lång tid"

Lars Mosesson lämnar BC Luleå efter 35 år. I en lång intervju öppnar klubbdirektören nu upp om framgångarna, värvningarna som aldrig blev av – och hälsoproblemen som får honom att gå i pension: "Jag har varit sjuk en lång tid", säger han.

Lars Mosesson går i pension – efter att ha fått en stroke i vintras.

Lars Mosesson går i pension – efter att ha fått en stroke i vintras.

Foto: Herman Öberg

Basket2023-07-08 07:00

Åtta SM-guld.

Lars Mosesson går i pension som en av landets största idrottsledare. Och han gör det medan han fortfarande har hälsan hyggligt i behåll.

– Jag var riktigt dålig, säger han om sjukdomen som har påverkat honom i flera år.

Den kan vi återkomma till.

För medan han sitter och pratar om svunna tider i Plannja Basket dyker på sätt och vis verkligheten upp på kontoret.

Denzel Andersson är på besök i Luleå efter sin säsong i spanska ligan och vill passa på att prata med sin tidigare chef.

Det har gått bra för Andersson i Spanien. Inte minst har han visat upp sina defensiva egenskaper.

– Men du är ju fortfarande värdelös som inte tar bollen till korgen mer. Du står där med dina raka jäkla ben. Du ska ju attackera mer, det vet du ju om också, brister Lars Mosesson ut på sitt karaktäristiska vis.

Båda skrattar.

– Han är rakt på sak. Så har det varit sedan mitt första år här. Då kunde han komma fram och säga: "Bra match, men du var så jäkla dålig", säger Denzel Andersson.

Man får veta vad man gör dåligt av dig.

– Jamen det är ju så. När han skjuter och ska springa mot läktaren med fingrarna för att visa att han har gjort tre poäng, säger han och blinkar mot Denzel.

– Nej, då. Du är ändå bra på fler saker än du är dålig på. Och du är en bra kille rakt igenom. Och så har vi ju en deal att du kommer tillbaka rätt in i truppen om det skulle hända något och bli ett break i spanska ligan. Kontraktet är redan klart, det kan du skriva, säger Mosesson och vänder sig mot Sportens utsände.

– Jaha, då får jag ett samtal från Bilbao i morgon, skrattar Denzel Andersson.

undefined
Denzel Andersson är en av alla "Mosessons pojkar".

Precis så.

Råa skämten. Avhyvlingarna. Men ändå med värme och passion för klubben.

Det är så många beskriver Lars Mosesson.

I en intervju med Sporten berättade tidigare spelaren Adam Rönnqvist om en förhandling som slutade med att Lars Mosesson rev sönder kontraktsförslaget.

Där kände Fredrik Joulamo igen sig, tidigare BC Luleå-ledaren som nu är generalsekreterare på Svenska Basketbollförbundet.

– Jag tror att jag hade jobbat i två eller tre dagar som assisterande tränare när jag fick komma in på kontoret. Jag hade sagt något ute i kontorslandskapet till övriga medarbetare, jag minns inte riktigt vad, men något om vilket vägval BC Luleå hade gjort i en fråga och vad klubben behövde göra i framtiden. Det föll inte i god jord. Det hade bara gått två dagar, men han hotade att riva det där kontraktet i åtta bitar om jag inte håller truten, säger Joulamo och fortsätter:

– Men han bryr sig om människor, sina medarbetare och alla runt föreningen. Han är en väldigt bra och snäll person.

Som så många andra tycker Joulamo att det inte går att hylla Mosesson nog för det han har gjort för basketen i Luleå och Sverige.

– Han har en enorm arbetskapacitet, han har slitit för det som BC Luleå är i dag. Man måste förstå att kraven på BC Luleå har varit enorma varje säsong och att leverera på elitnivå är jättesvårt. Men BC Luleå, Plannja och LF Basket har inte haft någon misslyckad säsong om man ser till helheten.

– Jag vet att det är kontroversiellt att säga eftersom vi till exempel blev sjua i grundserien och åkte ut i kvartsfinalen när jag själv coachade. Det var resultatmässigt en dålig säsong, men Luleå har levererat på så många andra parametrar. Arrangemang, publik, bygga hall, etablera restaurangverksamhet i hallen. Det Lasse har gjort är mer än att bara vinna gulden med Plannja. Han har byggt något hållbart.

undefined
David Visscher - Lars Mosesson - Fredrik Joulamo - Eduardo Carrazana.

Lars Mosesson har satt sig ute i kontorslandskapet, framför klubbemblemet som hänger på väggen. Han lutar sig tillbaka, slänger det vänstra benet över det högra och knyter ihop händerna bakom huvudet.

– Det är ju en förening som man driver tillsammans. Nu har jag fått fronta det vid framgång eller motgång. Men man vinner och förlorar som en förening. En del tror ju att det är jag som gör allt. Men under alla mina år har jag till exempel aldrig jobbat över för att sitta med administration. Allt det har jag blivit frikopplad från och jag tror att det är därför jag har orkat, för att jag har fått göra sakerna jag brinner för: Att få ihop affärer med sponsorer, få ihop ett lag och vara med i idrotten.

– Jag måste ge kredd till min styrelse för det, att vi jobbade så redan när jag började, direkt jag kom från Bosön som 28-åring. Ulf Öhman, Tore Sawander och Åke Larsson drev klubben jäkligt hårt. Det var ingen startsträcka. Pang på och kör nu, annars kan du gå ut där borta.

Men den stora nyckeln bakom att föreningen växlade upp stavas ändå Charles Barton, menar Mosesson.

– Där vi är i dag hade vi aldrig varit utan Charles. Det var han som vände upp och ned på allt och fick spelare att börja komma till Luleå. Tidigare var det ingen som tänkte på att komma och spela i Luleå, men när Charles kom blev det möjligt. Sen fick han aldrig något guld, fast han har varit så betydelsefull för föreningen. Men jag tycker ändå att han är delaktig i alla guld.

undefined
Lars Mosesson

I 35 år har han fått ägna sig åt sin passion. Från att vara gröna hissen som åkte upp och ner i seriesystemet till att fylla Delfinen och rada upp SM-guld.

Men någon gång ska det vara över.

Nu är det Lars Mosessons tur. Något framtvingat av det vi har varit inne på tidigare. Hälsan.

– Jag har varit sjuk en lång tid. Jag har dåliga njurvärden. Det fick jag redan när vi spelade mot Antwerpen i Europacupen (2017). Då upptäcktes det och under ett år fick jag cellgift intravenöst.

Sjukdomen påverkar njurvärdena och Lars Mosesson tar fortfarande cellgiftstabletter för att hålla sjukdomen i schack. För några år sedan var han väldigt påverkad av hur njurarna drabbades.

– Jag var riktigt dålig och var nere på dåliga njurvärden. Men det upptäcktes ju, så jag fick ligga på sjukhus i elva dagar och sedan fått behandling hela tiden. Det finns många hjältar inom sjukvården.

Sjukdomen har inte stoppat honom från att fortsätta jobba. Mosesson har i flera år jobbat heltid sedan det upptäcktes. Men det senaste halvåret har han varit sjukskriven. Fast för något helt annat.

62-åringen drabbades av en stroke i januari.

– Jag hade lunginflammation och luftrörskatarr hela november och december och var jäkligt dålig. Och plötsligt kände jag att armen domnade bort och att jag började se grumligt med ena ögat. Då pratade jag med klubbläkaren och meningen var att jag skulle åka in till sjukhuset och kolla sänkan, men då sa han åt mig att jag inte alls ska dit för att kolla sänkan – att jag måste till akuten.

Då upptäcktes det att han hade haft en stroke i närtid och dessutom en tia.

Och bara veckan efter drabbades han av ytterligare en tia och blev inlagd i fem dagar.

Var du rädd för att dö?

– Nej, det kan man inte gå och tänka på. Däremot förknippar man ju ofta en stroke med att bli förlamad och så.

Mosesson hade annat att tänka på än döden, säger han.

– När man ligger där tänker man ju: "Fan, ska man inte få spöa de där jäkla journalisterna på tidningen i golf nu?" Eller det vet man ju att man gör även om man har en stroke.

undefined
Lars Mosesson och Dennis Aulander firar tillsammans.

Åter tar humorn över.

Är det svårt för en gammal Gällivaregrabb att visa lite mjukare sidor?

– Jag tror att jag är en mjukis, säger han med ett smil.

Legendariske spelaren Dennis Aulander är en som vill ge den bilden av Lars Mosesson. Klubbdirektören har betytt mycket för Aulander.

– Han är far till alla barnen. Vi är många som har honom att tacka för mycket. Vi är ju Mosessons pojkar, alla vi som har haft chansen att passera revy där uppe under storhetstiden. Personligen kom jag till Luleå med en banankartong och i princip ingenting på fickan, men han gav mig chansen och var dessutom med och formade den ynglingen till vad jag är i dag. Det var så mycket mer än en klubbchef, det var en fadersfigur för oss allihopa inbillar jag mig. Definitivt för mig i alla fall och säkert för många med mig.

På vilket sätt var han en fadersfigur?

– Det handlar om att vara där och finnas där i med- och motgång. Han var duktig på att höra av sig både när det hade gått bra och när det behövde gå bättre. Det gjorde honom trovärdig. För det är ju himla lätt att vara där när allt går bra, men han hade förmåga att höra av sig när det inte var tillräckligt bra också. Man visste att det var ärligt då.

Många pratar gärna om hans hårda jobb för klubben, de tuffa förhandlingarna eller de klassiska hårtorkarna.

– Jag tycker att det är en lite skev bild av honom. Han fanns där när jag gifte mig, när jag blev förälder första gången. Det är inte bara den tuffa förhandlaren, utan det finns också en mjuk sida hos Lasse Mosesson som inte kommer fram i alla sammanhang. Han har kanske haft svårt att hålla ögonkontakten alla gånger, blicken har flackat, men intentionen har hela tiden varit där. Jag kommer inte på bättre ord än fadersfigur, säger Dennis Aulander och fortsätter:

– Just de känslosamma sidorna är kanske något som han inte uttryckt alltid, men jag har alltid känt det så väldigt starkt att han gläds med en både på och utanför planen.

Du har mjukare sidor, Mosesson?

– Ja och sen att man blir galen, va. Det går ju snabbt över. Man kan bara vara sig själv och inte spela någon man inte är. Det är det viktigaste. Pang på, bara.

undefined
Lars Mosesson och Dennis Aulander

Just Dennis Aulander räknar Lars Mosesson som en av de bästa värvningarna han har gjort. Och det var även en som var lätt att skriva kontrakt med.

– Dennis Aulander var en skön kille att förhandla med. Han ville verkligen spela i Luleå. Han hade kunnat spela i Europa, men han uppskattade klubben och ville sajna. Och han körde på teorin att det finns mest pengar för den som skriver på först, de tar ju slut eftersom. Han var en skön lirare.

Eric Elliot är självklart en annan som han benämner som en av sina bästa värvningar. Men han vill hålla fram en annan lite extra.

– När vi tog Fred Drains stod det i tidningen att vi tog hjärtat från klubben. Den värvningen var stor och han vann ju guld här.

Vilken är den största värvningen som aldrig blev av?

– Per Stümer. Det svider fortfarande att jag inte lyckades ro det där i land. För Stümer var ju då jäkligt het som spelare. Jag brukar säga att de ska ha rätt varumärke också och det hade han verkligen så han hade varit perfekt som frontfigur för klubben, säger Lars Mosesson.

– Vi förhandlade på Järva krog och vi lade upp det kanske bästa kontraktet som jag någonsin har varit med och tagit fram. Vi konkurrerade med Södertälje då och jag tror att han någonstans ville till oss, men det var tajmingen med familjen och annat som gjorde att det inte blev av.

Vad har varit ditt största misslyckanden, är det förhandlingen på Järva krog?

– Det är grejer man har gjort under säsongerna. Man borde tidigare ha gjort åtgärd i laget och kanske tagit bort en spelare. Eller när man har gjort saker för tidigt och sparkat någon för att tro att man ska få in någon bättre.

Det du fått mest skit för i närtid är när Jonas Jerebko fick kliva ut med matchbollen.

– I efter hand insåg jag att det här blev väldigt fel. Jag är ångerfull och vill be om ursäkt för detta, sa Lars Mosesson i ett pressmeddelande efter kritikstormen som följde när klubben kopplades så starkt samman med en spelare som valt att gå till ryska ligan mitt under kriget i Ukraina.

Mosesson gick inte att nå efter den incidenten. Han är fortfarande fåordig om det.

– Det blev inte roligt. Men det är inget jag ältar mer, jag har sagt åt honom (Jerebko) vad jag tycker och det vet han.

undefined
Lars Mosesson

SM-guld 1997, 1999, 2000, 2002, 2004, 2006, 2007 och 2017. Det är inte heller svårt att hitta positiva saker att lyfta fram.

– När vi är inne på bra grejer så är vi faktiskt ett lag som har spelat matcher ute i länet också. Alla vill kalla sig för länets lag, men är det någon som verkligen har jobbat för det så är det vi. Vi har spelat matcher i Gällivare, i Boden, i Piteå. Det tror jag också är en av anledningarna att vi fick en huvudsponsor i LKAB. Det är vår historia och vad vi gör för Malmfälten, inte bara för att vi har vunnit SM-guld.

Hur kommer det bli att lämna det här och gå i pension?

– Från november har jag inte varit på jobbet, bara stundtals då och då. Jag har ju varit sjukskriven i sju månader så då blir det naturligt. Hade jag bara från en dag till en annan slutat tror jag att det hade blivit tuffare.

Kommer du kunna hålla dig borta?

– Det är ju matcherna man kommer sakna, drivet. Men jag tror ändå att jag på något sätt kommer finnas med där. Man kan ju inte tappa engagemanget bara för att man har hoppat av lönekontot. Då vore det konstigt. Felaktigt. Dumt. Om man inte har samma hjärta fast man inte är anställd.

Vill du egentligen gå i pension?

– Ja, passet ljuger inte. Så då tycker jag att man ska göra det. Sen är det bra läge nu, när det finns människor som är redo att ta över.

Per Sandström går från säljare till klubbchef och blir Lars Mosessons ersättare i BC Luleå. Lars Mosesson går i pension i september.

undefined
Lars Mosesson har vunnit åtta SM-guld med Plannja Basket, LF Basket och BC Luleå.
undefined
Lars Mosesson
undefined
Lars Mosesson och Thomas Massamba
undefined
Lars Mosesson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!