Luleå Basket tog beslutet om korttidspermittering i onsdags och allt är färdigförhandlat lokalt.
Det är de fyra anställda på kansliet och coacherna som korttidspermitteras. Spelarna är inte en del av detta.
– Spelarna har bara nio månaderskontrakt. De har inte tolv månaderskontrakt och inga större ersättningar vilket gör att det skulle kännas helt fel att börja titta på den delen, säger Christer Sehlin och fortsätter:
– Eftersom säsongen har tagit slut och avtalen avslutas i månadsskiftet mars-april så var det ingen idé att titta på den åtgärden.
De som permitteras har redan börjat jobba enligt det avtalet. De jobbar 40 procent med en lön på 92,5 procent.
– Som det ser ut just nu är det här ett förslag som ska klubbas igenom i riksdagen. Det ska börja gälla retroaktivt från den 16:e mars. Men man kan först från den 7 april ansöka om det här på Tillväxtverket. Det är Tillväxtverket som beslutar om vi får pengar. Egentligen vet vi inte om vi får pengar än. Men i all dialog vi har haft med arbetsgivarorganisationen och de fackliga parterna så säger de att det kommer att börja gälla.
Det är 50 procent av lönekostnaderna som klubben får tillbaka av staten.
– Det gäller i sex månader framåt med möjlighet att förlänga tre månader till om behovet finns. Men man kan också avsluta det väldigt fort. Och det hoppas vi kunna göra om hjulen börjar snurra normalt igen.
Sehlin säger att Luleå Basket tittar på fler åtgärder för att kapa kostnaderna.
– Mindre företag kan få sänkta arbetsgivar- och egenavgifter. Vi får titta på om vi kan nyttja den delen. För vår del handlar det så mycket som möjligt om att titta på hur vi kan kapa kostnader. Allt som inte är verksamhetskritiskt är det köpstopp på nu. Finns det nånting vi kan ta dra in på i form av att säga upp lägenheter eller leasingbilar? Alla de delarna måste vi titta på för att komma runt det här.
Korttidspermittering var viktig för klubben, men läget är fortfarande osäkert.
– Nu får vi en liten lättnad. Men det finns framför allt en osäkerhet inför nästa år. Vi kan inte börja erbjuda kontrakt. Vi vet inte hur stor intäktsbudget vi har att jobba med. Jag har full förståelse för att våra samarbetspartners sitter i samma sits som vi och har svårt att säga hur det blir, säger Sehlin.