Hökenfostrade Steinsen i Islands landslag som sänkte Sverige

Han fick inte chansen i det svenska ungdomslandslaget. Då sökte han sig till Island och blev en vinnare mot Sverige. Det vr speciellt, men mest efteråt, då kom det lite känslor, säger Leo Steinsen.

Leo Steinsen

Leo Steinsen

Foto:

Basket2024-07-05 21:57

Leo Steinsen har skapat sig en alldeles speciell baskethistoria. Trots sin ungdom. Han är fostrad i Luleå och Höken basket där han rankats som en stor talang. Det fanns dock inte någon plats för honom i det svenska ungdomslandslaget. Han nådde de regionala zonlägren men fick aldrig fortsätta ner till Stockholm för att visa upp sig.

Men, och här spetsas Leos historia. Eftersom han har en far med isländskt påbrå så kunde han söka sig till det isländska landslaget istället. Och där tog han en plats. 

Häromdagen möttes Sverige och Island i Nordiska mästerskapen för U-16 som spelas i finska Kisikallio. Leo Steinsen gjorde 10 poäng på 23 minuters speltid – och Island vann med 69–62.

En insats och en seger som gett ett visst eko, inte minst tack vare Steinsens insats. Han har också visat att det finns andra vägar att gå för att nå ett landslag. 

Antar att du funderade en del innan?

– Jag har alltid haft tankar på att kanske försöka komma till Island och när jag väl åkte dit och testtränade så var alla så hjälpsamma och trevliga. Så det blev inte så svårt som jag trodde innan. Det blev bara roligt.

Var det frustrerande att inte få chansen i Sverige?

– Det var mitt första mål och jag har jobbat hårt för det men det är tuff konkurrens. Det är inte så mycket mer att säga om det. 

Förutom segern mot Sverige har Island förlorat mot Norge och Estland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!