I slutet av mars, precis innan uppkast, deltog alla kvartsfinallag i SBL dam i en tyst protest. De höll upp en stor banderoll där stod det skrivet: "Invest in women".
Ställningstagandet grundar sig i att två lag, Borås och Helsingborg, tvingats dra sig ur ligan på grund av krisande ekonomi.
– Det är förödande för svensk dambasket i synnerhet, och för kvinnliga idrottare i allmänhet. Vi har valt att starta ett initiativ för att ge kvinnor möjligheten att satsa fullt ut på sin idrott. Vi är många som tillsammans behöver förändra denna tråkiga trend, säger Monica Wikström Johansson.
I dag driver affärsutvecklaren Monica Wikström Johansson ett konsultföretag, men för sex år sedan var hon klubbdirektör i Luleå Basket och redan då var ett liknande initiativ på gång.
Men det rann ut i sanden när hon lämnade sitt uppdrag 2017.
– Vi såg redan på min tid att det fanns privatpersoner som ville göra något mer för klubben och spelarna än att enbart gå på matcherna, men det enda vi kunde erbjuda privatpersoner som ville investera ytterligare var i stort sett bara ett medlemskap. Det var då den tanken väcktes. Jag kände att det fanns något mer, en större vilja hos många att hjälpa till, säger Monica Wikström Johansson.
Hon tog kontakt med Christer Sehlin som tog över posten efter henne.
–Jag sa åt honom: "Låt mig bara vila upp mig ett tag så ska jag göra det här". Det gick något år och sedan kom en pandemi, men vi har fört en dialog, framför allt det sista året.
Nu har idén blivit verklighet.
Luleå Baskets Vänner, som är ett ideellt och privat initiativ, har startats för att dra in pengar som oavkortat investeras i spelarlöner till de elitsatsande dambasketspelarna i Luleå Basket.
– Vi är ett gäng basketvänner som tagit det här ideella initiativet. Vi är en slags fanclub. Det vi har gjort som kanske är mer unikt än en fanclub som hejar på sitt lag är att vi har startat en form av crowdfounding, säger hon och fortsätter:
– Crowdfounding är från början riktat mot att finansiera riskkapital i start-up-bolag, men det är mer en liknelse av fenomenet som vi gör i Luleå Baskets Vänner. Det här initiativet bygger på att många människor går in med en liten peng och till sist får man något stort av det. Många bäckar små blir till en stor å.
Pengarna sätts in på ett specifikt crowdfoundingkonto som klubben har öppnat för Luleå Baskets Vänner.
– Det här grundar sig på den ojämlika sponsringen mellan kvinnor och män. Forskning visar att 80 procent går till manlig idrott och 20 procent till kvinnor, i alla kategorier utifrån ett nationellt perspektiv. Kvinnlig elitidrott får så mycket mindre sponsorpengar så det här är vårt initiativ att hjälpa klubben, säger Wikström Johansson.
Att inte kunna satsa fullt ut hämmar damspelarna, menar hon.
– De flesta av våra elitidrottande kvinnor kan inte leva på sin lön, utan måste jobba extra både under spelsäsong och när den är slut. Det leder till att spelarna inte kan utvecklas till sin fulla potential.
Hur ska pengarna användas?
– Inledningsvis har vi sagt att de ska gå till unga spelare som ännu inte har hunnit bygga upp ett CV som de kan luta sig mot. Som inte har en lön de kan leva på. Vi har visioner som är klart större än så, men det är så vi börjar.
Hur ser de större visionerna ut?
– Vår dröm är att alla de här damelitidrottarna ska få en lön varje månad året runt, som alla andra som går till sitt jobb varje dag.
Monica Wikström Johansson är inte rädd för att sticka ut hakan och hoppas initiativet kan växa till något stort.
En bäck, en å – eller varför inte en hel älv.
– Vi efterlyser basketens Jakob Porser (miljardär som sponsrar Luleå Hockey) som kan gå in med stor klumpsumma och säga: Nu jäklar gör vi skillnad här i Luleå, säger hon.