Team Norrbotten – ett lag på uppgång

Spelare från Kiruna, Piteå, Boden och Luleå – i samma lag? Ja, det är faktiskt verkligheten för Team Norrbotten, hela länets lag som nu har lyckats ta klivet upp i division 2.

Julia Keskitalo Team Norrbotten badminton

Julia Keskitalo Team Norrbotten badminton

Foto: Herman Öberg

Badminton2020-04-17 07:00

I all världens covid-19-eländighet finns det kanske inga vinnare. Men om man får tala om relativa vinnare i coronavirusets spår så hittar man lite otippat en i Badmintonsveriges allra mörkaste gömma.

För även i badminton fick coronaviruset en stor påverkan på hur säsongen skulle avslutas. I division 3 Norra A valde man att strypa säsongen med ett sammandrag kvar att spela. Och vinnarna blev uppflyttade en division. Utan att behöva spela en seriefinal var det därför Team Norrbotten som flyttades upp till division 2.

 – Vi spelade två oavgjorda matcher och vann resten. De som kom tvåa (BMK Eken) förlorade en match och spelade en oavgjord. Jag tycker ändå att vi är värda vinnare när vi har gått igenom hela säsongen obesegrade, säger Jacob Ek som är en av spelarna i Team Norrbotten.

Men vänta nu. Team Norrbotten?

Eftersom vi inte lever i badmintonsportens glansdagar i Norrbotten så måste någon tänka utanför boxen för att skapa ett lag till seriespel. Att arrangera individuella tävlingar har gått bra, men antalet deltagare räcker helt enkelt inte till för att en ort ska kunna ha ett eget slagkraftigt lag.

Därför valde ett gäng entusiaster i Norrbotten att göra något åt saken. För ungefär tre år sedan bestämde de sig för att anmäla ett lag till seriesystemet. Då slog man ihop spelare från badmintonklubbarna i Boden, Luleå, Piteå och Kiruna till Team Norrbotten och med en del stöd från badmintonförbundet för att klara bortaresorna till Stockholm började laget i division 3 säsongen 2017/18. 

– Tanken var att prova och se hur vi kunde stå oss mot andra klubbar. Vi har sett att vi är ganska duktiga och klarar oss bra, säger Tobias Kampmann som har en organisatorisk roll i den här badmintonsatsningen, låt oss kalla honom för sportchef.

– I många har vi bara spelat individuella tävlingar och har träffats i Kiruna, Boden, Piteå eller Luleå. Men den här gemensamma satsningen som vi har nu är speciell, fortsätter sportchefen.

En säsong för att testa på. En säsong för att etablera sig. En säsong för att vinna.

Inför den tredje säsongen satte man för första gången målet att ta klivet till division 2. Och Team Norrbotten lyckades direkt.

– Skönt, för jag trodde faktiskt inte det, säger Kevin Sandström som har varit en framstående spelare.

Sandström förlorade endast en herrsingelmatch på hela säsongen. Jacob Ek gick obesegrad. Även Julia Keskitalo vann alla sina singelmatcher.

– Vi har blivit bättre hela tiden. Även division 4-laget (ett lag som man startade inför årets säsong) har blivit bättre. Vi är egentligen mogna för att ha ett lag i tvåan och ett i trean nu, säger Jacob Ek.

Men att ha spelarna så utspridda i länet, blir inte det konstigt?

– Men det känns som att alla ändå känner varandra här uppe i Norrbotten. Vi är nästan som samma klubb här uppe, för på tävlingar är det alltid samma människor som träffas varje gång, säger Ek.

De som har haft det tuffast är egentligen tjejerna. 

– Jag har ingen tjej från Luleå som jag kan träna och tävla med, så det blir något helt nytt när man ska spela en dubbel med någon ny, säger Julia Keskitalo som ofta får tävla i herrsingelns B-klass när det saknas tjejer på de individuella tävlingarna i länet.

Just blandningen av tjejer och killar är något som man ser som en del av charmen.

– Mixeddubbel fungerar inte så bra i tennis och har inte blivit så attraktivt. Men i badminton tycker jag att det är en av de roligare delarna av sporten. Det fungerar ändå så pass bra att spela tillsammans. Det är inte så många sporter där man kan tävla så bra samtidigt, både killar och tjejer, säger Jacob Ek.

Badminton är en stor sport i världen, inte minst i Asien men även så nära som i Danmark. I Sverige saknas de stora stjärnorna. Henri Hurskainen slog förvisso till med ett EM-silver 2012, men det är ett av få glädjeämnen i modern tid.

– Vi har haft många spelare i Sverige som har varit duktiga spelare i Sverige. Men senaste, säg 15 åren, har vi fått sämre utbud i badminton. Det är färre som spelar. Badminton är en underskattad sport. Det är något som motionärer kan spela och det är en relativt billig sport som fler borde få upp ögonen för, säger Jacob Ek.

Blir padel badmintondöden?

– Det tror jag inte, säger Jacob Ek som hoppas att gemenskapen i Badmintonnorrbotten ska locka in fler deltagare i framtiden.

Svenska framgångseror

Sture Johnsson: EM-guld i herrsingel 1967, 1970 och 1974.

Anette Börjesson: EM-silver i damsingel och mixeddubbel med Claes Nordin 1980.

Thomas Kihlström: VM-guld mixeddubbel 1983, EM-guld herrdubbel 1982.

Christine Gandrup (tidigare Magnusson): EM-guld i damdubbel 1992 och 1994. VM-silver i damdubbel 1991.

Lim Xiaoqing: EM-guld i damsingel 1994 och i damdubbel 1992 och 1994.

Fredrik Bergström och Johanna Persson: EM-brons mixeddubbel 2004.

Henri Hurskainen: EM-silver 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!