Norén ska visa vägen för landslaget

Genomblöt och trött kommer han glidande genom skogen på sin snöskoter med spårdragaren på släp.
Han är den räddande ängeln för skidorienteringslandslaget.
Det handlar om skidprofilen Sture Norén, Älvsbyn, som är ny landslagskapten för året.

ARVIDSJAUR2006-11-28 06:00
Det var i sommar som Norén, klev fram och tog jobbet som kapten för landslaget efter att förra vintern gjort ett inhopp i rollen vid EM i Ryssland.
Ett lyckat inhopp där han bland annat ledde esset Tomas Löfgren till fyra guld på herrsidan.
Men mardrömmen för landslagsåkarna, som stått utan landslagskapten hela vintern, fortsatte ändå långt in på sommaren.
Vändningen kom vid en en skidorienteringsträff i samband med O-ringen där Sture Norén klev fram och tog jobbet som ny förbundskapten.

Förstående familj
Ett besked som möttes med stormande applåder.
- Nog kändes det som jag var efterlängtad alltid, erkänner Norén som numera jobbar halvtid på sitt ordinarie jobb vid skidlinjen på Pitedalens folkhögskola i Älvsbyn och halvtid som landslagskapten.
Det betyder två halvtidsjobb, som i praktiken lär blir två heltidsjobb med Älvsbysonens stora ambitioner.
- Tur man har en förstående familj, säger Sture och skrattar.
Tidigare har Sture varit framgångsrik landslagstränare sedan 1995 för det svenska juniorlandslaget med bland andra Per Elofsson, utvecklingslandslaget och senast damlaget i längdåkning mellan 2000 och 2002 och där fört fram generationen med Lina Andersson, Anna-Karin Strömstedt, Jenny Olsson, Anna Dahlberg med flera i rampljuset.

"Lite oglamoröst"
Ett kaptensjobb i ett lag med betydligt större resurser än dagens jobb som skidorienterings-kapten.
- Visst är det här lite oglamoröst, men skidorientering är en otroligt rolig sport och jag får verkligen jobba med trevliga och ambitiösa människor, som dessutom inte är det minsta bortskämda. Här finns inga vallningsteam och servicefolk som sköter resten, konstaterar Sture Norén som bara upplever positiva vibbar.
- Jag känner mig mycket uppskattad efter den här sommaren hösten. Det märks inte i börsen, men det märks i den respons jag får från de aktiva i landslaget, berättar han.
I skidolandslaget får Sture som kapten ta ett handtag lite överallt, och det här lägerdagen, liksom flera andra under veckan i Arvidsjaur, har han med snöskoter fått köra upp nya spår i terrängen intill Prästberget, där skidorienteringslandslaget trimmar sitt kunnande tidigare än någonsin på svensk snö.
En för dagen sällsynt krävande insats, och Sture är ganska utpumpad när han möter Norrbottens-Kurirens reportageteam utanför grindarna på södra sidan av K 4-regementet där laget bott fint, och ätit gott, under lägerveckan.
- Jag körde fast rejält på ett ställe och det gick åt så mycket tid att komma loss att jag inte hunnit med att fixa de banor jag tänkt den här dagen, varför vi får avstå den tilltänkta punktorienteringen och åkarna får ägna sig åt ren skidträning istället, konstaterar Norén.

Kunnande inom fys
Men det duger gott det också. Tidigare under veckan har dock landslaget kört en rad viktiga övningar som kommer väl till pass när tävlingssäsongen drar igång inom kort.
Norén och kompani har kört spåren och åkarna har idrotts-GPS på ryggen där hela deras träning kan spåras.
- Jag har med mig datorskrivare och kan snabbt skriva ut kartor till åkarna. Samtidigt är också resultaten från GPS-en värdefulla när jag tillsammans med åkarna analyserar träningspassen. Där kan jag bland annat se deras fart i sex olika färger och notera var i bansystemet de varit tveksamma i sin åkning.
GPS-en är också kopplad till pulsklocka för att hålla koll på den delen.
- Men i det stora hela är de här åkarna så kunniga skidorienteringstekniskt att de själva är sin bästa tränare. Det jag framförallt kan erbjuda är mitt kunnande inom fysträning, säger Norén ödmjukt.

"Ställer stora krav"
Faktum är dock att Sture Norén också har en bakgrund som skidorienterare.
- Från mitten av 70-talet och en bit in på 80-talet var jag aktiv som skidorienterare i Mjölby OK, och vi var bland annat fyra på ett stafett-SM. Jag var också tia-elva individuellt, om jag minns rätt.
Hur svårt är skidorientering?
- Sporten ställer stora krav och en skidorienterare av klass måste ta viktiga beslut var 10-15:e sekund under ett tävlingslopp. Det gäller och att se helheten i en tävling i förväg för att kunna göra de rätta vägvalen.
Som god fotorienterare har Sture Norén också sprungit många O-ringen genom åren.
Lägret i Arvidsjaur har varit väldigt lyckat tycker han. Bra boende på Norrlands Dragoner, lite mycket regn, men gott om snö. Tävlingen i helgen, Gielas Campen, där landslagsåkarna först deltog i längdtävlingen och efter fem minuters paus för att byta utrustning fortsatte med en skidorientering, med en totaltid på 100 minuter för herrarna och 70 minuter för damerna, var ett kul avbrott.
- En riktigt utmaning för åkarna med en totaltid som motsvarar segertiden på långdistansen i VM, säger Norén som gillar att lägga in tävlingsmoment även i träningen.

Kraftfulla adepter
Ett exempel på det är också den stavgång som landslaget gjorde uppför slalombacken i Schladming under landslagslägret i Ramsau, som alltid varit en utmaning både för längdåkare och andra idrottare.
- Christer Majbäck (länets tidigare skidstjärna) har tidsrekordet i att stavgå uppför den backens 1.000 höjdmeter. I sommar var mina bästa åkare endast tre minuter långsammare uppför backens fyra kilometer, som tar 50 minuter upp, och bara två minuter ner för utförsåkarna, avslöjar Norén belåtet.
Det finns alltså kraft i kropparna hos Sture Noréns nya adepter.
... varför han slutade som tränare i längdlandslaget:
- Dels för att kontraktet gick ut, men jag tycker också att man inte ska sitta för länge. Sedan jobbade också med längd under den värsta dopingperioden 2001-2002 och det gjorde mig dyster. Att Johann Mühlegg var dopad behövdes det inga tester för att begripa. Däremot är det tråkigt att många andra som också var dopade inte åkte dit.
... dopningen i stort:
- Jag tycker inte att varken Internationella Skidförbundet, FIS och framförallt inte IOK, länge var mycket avvaktande i dopingfrågorna. Det var först sedan Wada startade sina tester som något hände. När Samaranch slutade som ordförande för IOK och Jaques Rogge tog över började det hända saker.
... intresset för skidorientering i Ryssland där årets VM avgörs strax utanför Moskva:
- Skidorientering är jättestort därborta. Ta bara en sån sak som att när de hade utttagning till junior-VM så tvingades de förhoppningsfulla kvala till JVM-kvalet, och i det kvalet startade 300 duktiga åkare!
... hetaste VM-hopp i vinter:
- Mest meriterad är utan tvekan Tomas Löfgren, Kvarnsveden som förra säsongen tog rubbet och vann fyra guld på EM och han avgjorde också stafetten genom att avancera från sjätte till första plats på slutsträckan, där han snodde stämpeln före sista gubben (en finländare) alldeles före målgången. På damsidan är Marie Lund, Fältjägarna hetast. Hon har medaljer men jagar ett VM-guld. Marie är otroligt stark i stakningen i smalspår och har en styrka där med sina små, men ändå snabba, rörelser.
... tuffaste konkurrenter:
- På damsidan ryskan Tatiana Vlasova, sen vet jag inte om ryktena stämmer att norska esset Stine Kirkevik lagt av. På herrsidan är ryssen Eduard Kherennikov , som vann världscupen förra säsong hetast.
... sportens olympiska drömmar:
- Ingen omöjlighet. Det finns intresse och nu jobbas för att göra skidorientering till en demonstrationssport i ett OS. Det gäller att få chansen när OS arrangeras i ett land där skidorientering är välbekant, varför Vancouver 2010 kan räknas bort.
... skidorienteringen i Norrbotten:
- Den är inne i en generationsväxling och just nu har länet bara unga Anna Holmgren i landslaget. Systern Ida Wikström-Holmgen (boende i Stockholm) och Stina Grenholm (lärare i Östersund) har varvat ner, men tränar så smått och kan dyka upp under säsongen. En dark horse är också min förbundskaptensföreträdare Erica Johansson (en gång tävlande för OK Renen) som är mycket bra tränad och säker vill kriga om en VM-plats. I den nya generationen i Norrbotten tror jag mycket på Daniel Nordebo, Älvsbyn, som tillhör juniorlandslaget och hans syster, Kristina Nordebo, som står strax utanför juniorlandslaget, men som jag bjudit in på några landslagsläger.
... andra framtidsnamn:
- En jättetalang är Eva Svensson, IFK Mora i juniorlandslaget. Hon var förra säsongen med i tre junior-VM: Skidorientering, längdåkning och fotorientering, och tog medalj på alla mästerskap. Johan Edin, Kovland är en annan talang i sprint.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!