Det är Norrbottens Fotbollförbund, Ishockeyförbund, Basketförbund, Handbollförbund och Innebandyförbund som gemensamt skrivit under ett så kallat samsynsavtal. Med stöd av Norrbottens idrottsförbund och Sisu idrottsutbildarna har man under ett och ett halvt års tid arbetat fram avtalet som ska ge barn och unga chansen att syssla med flera idrotter längre upp i åldrarna.
I avtalet har man enats om att samordna idrotternas tävlingssäsonger och tagit fram riktlinjer för att göra valet enklare för barn och unga som sysslar med flera idrotter fram till och med 15 års ålder. Men att få till ett avtal som alla kunde känna sig nöjda med var inte helt enkelt.
– Processen har tagit tid, just för att hitta rätt riktlinjer som alla är överens om. Det är ju ändå olika idrotter som ett dokument ska passa för så det har fått ta den här tiden, säger Jakob Boudin från Sisu idrottsutbildarna.
En viss oro för att andra idrotter eventuellt hade kunnat gynnas av avtalet verkar också ha spelat en roll i hur det slutgiltiga avtalet nu formulerats. Men i slutändan menar förbundsrepresentanterna att man kom överens för att det var en viktig fråga för alla idrotter.
– Det fanns säkert sådana tankar från början hos enskilda medlemmar i gruppen. Man kanske inte riktigt såg helheten utan levde lite i sin egen värld. Enda anledningen till att vi är här just nu är för att fler och fler har insett att det är en allmän överlevnadsfråga för idrott, oavsett vilken idrott, att ta de här stegen och att tiden var mogen nu, säger Michael Persson från Norrbottens Ishockeyförbund.
Man menar också att avtalet till stor del handlar om att behålla idrottarna, men främst vill man betona att det handlar om barnens egna valmöjligheter.
– Vi ser det på samma sätt, att alla ska spela så länge som möjligt. Vi ser ju hur individerna slutar vid elva års ålder och vi måste försöka få kvar dem så länge som möjligt. Sen tror jag att det är superviktigt när det gäller allt från spelförståelse och liknande att spela så många idrotter som möjligt och att låta barn och unga att välja själv, säger Robert Lindström från Norrbottens Fotbollförbund.
Förhoppningen är även att avtalet ska bidra till att tydliggöra i vilken ålder en elitsatsning bör ske om den ens bör ske.
– Förhoppningsvis. Jag tror ju inte att det här kommer ändra grundsynen imorgon. All forskning säger att du inte ska specialisera dig, men lik förbannat så görs det och det görs på hög nivå. Men förhoppningsvis blir det någon tanke om att släppa specialiseringen, säger Kjell Englund från Norrbottens Basketförbund.