SVT:s storsatsning under SM-veckan

SVT storsatsar på SM-veckan i Boden och Luleå. De ska sända över 60 timmar och flera av de stora tv-profilerna kommer att vara på plats. "Sett till antal sporter som är med är det ett större projekt än ett vinter-OS", säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan.

Snart är det dags för SM-veckan i Boden och Luleå. För SVT, som sänder arrangemanget, väntar fullspäckade dagar.

Snart är det dags för SM-veckan i Boden och Luleå. För SVT, som sänder arrangemanget, väntar fullspäckade dagar.

Foto: Bildbyrån

Sport2024-03-16 08:00

SM-veckan skulle ha anordnats i Boden och Luleå redan 2020, men på grund av coronaviruset ställdes arrangemanget in.

Men nu finns det inga hinder och de sista förberedelserna är i full gång inför den stora sportfesten 20-26 mars.

Under fredag, lördag och söndag kommer SVT att köra populära Vinterstudion från Pagla i Boden.

– Maria Wallberg är programledare och så har vi Jacob Hård och Anders Blomquist på plats. Johan Ejeborg och Pernilla Wiberg är också i Boden och kommer att kommentera världscupenavslutningen super-G och störtlopp, säger Ulf Nilsson.

Ni bygger upp hela studion i Pagla?

– Ja, på ett tak på en byggnad. Det är en utomhusstudio så vi har inga väggar eller tak. Det är mer en stabil plattform där vi kommer ha ett programledarbord, förklarar Nilsson. 

undefined
Kommentatorerna Anders Blomquist och Jacob Hård.

Hur mycket satsar ni på SM-veckan?

– SM-veckan är, möjligtvis i konkurrens med Vasaloppet, det produktionmässigt största som vi gör. Vi sänder en bit över 60 timmar under de här dagarna och vi gör allt själva. Vi brukar åka med 70-80 personer som är på plats och sedan är vi 15-20 som jobbar med SM-veckan hemma i Stockholm, säger Ulf Nilsson.

SM-veckan startade 2009 och Ulf Nilsson har varit projektledare sedan 2010.

– Sett till antal sporter som är med är det ett större projekt än ett vinter-OS. Det ska vara så fint och ordnat, så det går inte att jämföra med SM-veckan så, men det går att jämföra med den logistik som ska läggas med tävlingsschema. Det ska passa in så vi kan sända när det passar oss, säger han och konstaterar:

– Det är väldigt mycket arbete med att få till det här.

Är det någon extra säkerhet med tanke på aktivisterna som försökte krascha Vasaloppet nyligen?

– Ja, det kommer det att vara, men jag kan inte gå in exakt hur det kommer att gå till. Alla större arrangemang nu tänker på säkerheten. Det har varit ett antal händelser och det inträffade redan på Bauhaus-galan i friidrott förra året, och även på Vasaloppet i fjol, men då misslyckades det. Det där måste man hålla ögonen på. Väskförbudet är bra, men det är inte en helförsäkring. 

Han ser fram emot längdskidorna där de flesta toppåkarna kommer att vara med.

– Längdskidorna har blivit en huvudsport på SM-veckan och det är kul att en gammal klassisk femmil är tillbaka med intervallstart. Det är ett helt annat lopp än femmilarna som körs i Holmenkollen med masstart, säger Ulf Nilsson.

SM-veckan innehåller totalt 22 idrotter och nya stjärnor brukar tändas.

– Det roligaste är att unga talanger får chansen att mäta sig med de bästa och det är nästan alltid någon som får ett genombrott på SM-veckan. Sedan tycker jag att förutom skidskytte och längdskidor, så finns det en del andra häftiga sporter också, som cykeltrial. Det är obeskrivligt hur utövarna tar sig över hindren och har du börjat titta är det svårt att sluta, för man blir så fascinerad av det. Nu när vi är uppe i Norrbotten är det kul att vi får till stadioncross också. Jag är även spänd på de nya sporterna, som cheerleading, det tror jag kan bli en publiksuccé.

Fyra dagar innan första tävlingsdagen åker de första ur produktion upp till Boden och Luleå.

– Det blir ett intensivt arbete. Det är en himlans massa kameror som ska ut i skogen utanför Pagla. 

undefined
Helena Ekholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!