Barnkonventionen är till för att skydda samhällets yngsta medborgare och berör alla under 18 år.
Vad få kanske känner till är att samtliga föreningar inom det svenska idrottsrörelsen sedan flera år måste leva upp till den.
– Inom Riksidrottsförbundet antog vi redan 2009 att idrotten ska utgå från Barnkonventionen. Så den har funnits med inom vår syn på barnidrotten i flera år. Våra medlemsföreningar är skyldiga att följa det som står, säger Stefan Bergh, utflyttad Piteåbo som är generalsekreterare för RF.
Så hur kommer lagen att påverka idrotten när barnkonventionen redan ska följas?
– Det vi tycker är bra med lagen är att det blir en diskussion om barns rättigheter och möjligheter. Det har ett stort värde i sig. Det blir en diskussion kring hur idrotten för barn och ungdomar ska se ut. Talangidentifiering och utslagning är på väg ut till väldigt stor del, men den typen av inslag finns kvar.
Enligt den nya lagen ska idrotten ske utifrån barnens villkor.
Men vad är det?
– Väldigt mycket startar i den enskilda föreningen med dess ledare och styrelse. Att diskussionen förs. "Vad innebär barnkonventionen för oss? Hur översätter vi den i vår verksamhet?" Hur ska vår verksamhet präglas av det här"? Det måste varje förening ta i. Sedan kan vi generellt bli bättre på att inkludera barnen i samtalen.
Inledningsvis är det svårt att säga exakt vad lagen kommer att innebära konkret.
– Den stora vinsten är debatten och medvetenheten. Sedan utesluter vi inte att det med tiden kommer att bli rättspraxis som blir vägledande. Men det finns ingen lag som reglerar ideell verksamhet, säger Stefan Bergh.
Även om lagen kan bli svår att översätta i verkligheten så har RF sin ståndpunkt klar.
– Vi är för en deltagarstyrd idrott och så sen specialisering som möjligt. Forskningen visar att det leder till att ungdomarna stannar längre och återkommer till idrotten.
I mångt och mycket handlar det om att barnen ska bli sedda, hörda, bekräftade. RF vill att idrotten ska vara för alla.
– Synen på träning och tävling är en grundläggande fråga. Skapa en verksamhet så att så många som möjligt kommer och också stannar i verksamheten. Då följs Barnkonventionen. Att tror på ett enda regelverk för hur 72 medlemsorganisationer ska tolka utslagning är inte realistiskt, säger Stefan Bergh.