Vi vanliga dödliga kallar det mat.
Elitidrottsmän kallar det bränsle.
Kärt barn har som bekant många namn men en sak kan vi alla enas om: livet blir bra mycket roligare om det vi stoppar i munnen smakar bra. Det har landslaget upptäckt. För så här är det - man hinner knappt fråga hur de trivs på hotellet innan hyllningarna börjar. Maten som ska vara grunden till framgångar ska tydligen smaka något alldeles fantastiskt. Som de undersökande journalister vi är började vi jaga mannen bakom smaksensationerna. Och kanske mannen bakom medaljerna. Låt oss presentera: den svenske kocken. Pelle Lindius. - Det är väldigt många mål att servera per dag. Vi jobbar 18 timmar om dagen, jag står i köket hela tiden, säger han om sitt annorlunda kockuppdrag. Han fortsätter berätta: - Vi har tagit med egna kastruller och ugnar till exempel. Och två och ett halvt ton mat. Vi ville ha svenskt kött och svensk kyckling med oss. Men äter ni upp så mycket mat!? - Ja, och vi har handlat 800 kilo till (skratt) och det blir ännu mer. Det är ju uppemot 40 personer vi serverar totalt med vallarna också. Pelle Lindius skapat en varierad meny som ska innehålla tillräckligt med nyttigheter för åkarna. Och sköter de sig inte får de räkna med att han är där och lägger sig i. - Jag får vara lite pappa och se till att de får i sig maten. Vadå, går du runt och pekar och säger att "ät nu upp maten"?- Ja, lite så är jag faktiskt. Många av åkarna är ju ganska unga. Den svenske kocken lagt ner mycket tid på att skapa god stämning runt middagarna. Det blir ju ett antal samlingar runt bordet under ett mästerskap. - Vi kör olika teman. Det var ju lite halvtjurigt efter 15 kilometer klassiskt men då tog vi fram några sombreros och kallade restaurangen för "Pelles Bodega". Då slutade kvällen i skratt ändå. Vad har åkarna sagt? - De har varit helt lyriska och allt har varit positivt. Jag tror att några fått en aha-upplevelse. Väldigt många har bett om recept och Anna Olsson och Lina Andersson har varit med en dag i köket. Om det nu blir guld, vad bjuder du på då? - Vi har bara guldmiddagar hela tiden (skratt). Nej, men då blir det en flaska skumpa. Vi har en med för varje lopp... Även den gamla grötgurun Gunde Svan njuter av delikatesserna. - Det är inte bra för oss ledare bara när det smakar lite väl gott, säger landslagsbasen med ett leende. Får åkarna äta hur mycket som helst, finns det inga begränsningar? - Inte för dem - men det finns det för oss ledare (skratt).