Idrottaren, som är aktiv i en av de större idrottsföreningarna i sin hemkommun i Norrbotten, körde bil med över två promille alkohol i blodet. Polisen hittade även 60 narkotikaklassade tabletter i fickan och en pistol i bilen, en pistol som dock inte var funktionsduglig.
Nu har idrottaren blivit dömd på alla fyra punkter i tingsrätten: Grovt rattfylleri, grov olovlig körning, ringa narkotikabrott och vapenbrott.
Påföljden blir skyddstillsyn med samhällstjänst i 100 timmar. Om fängelse istället hade valts som påföljd skulle fängelse i fyra månader ha dömts ut.
Idrottaren ska även genomgå utrednings- och vårdinsatser som frivården, socialtjänsten och sjukvården bedömer som passande.
Idrottaren har själv hävdat att pistolen var en väns och att även narkotikan skulle överlämnas till en vän.
Tingsrätten skriver i domen att det här var ett gränsfall om skyddstillsyn är en tillräcklig ingripande påföljd. Vapenbrottet bedöms vara i normalgraden trots att vapnet inte var funktionsdugligt, men skälen för fängelsestraff anses ändå lägre på grund av det; att pistolen inte gick att avfyra. Dessutom är idrottarens unga ålder en omständighet som talade för en annan påföljd än fängelse.
Sporten har varit i kontakt med ordföranden i föreningen där idrottaren är aktiv och det är en kluven ordförande.
– Det kan bli svårt att ha en idrottare kvar i föreningen efter det här.
Å andra sidan är ordföranden inne på att föreningen ska stötta idrottaren efter det som skett, snarare än att straffa ytterligare. Ordföranden pratar om att idrottaren slits mellan olika umgängen och att föreningen tror att det bästa för idrottaren är att få vara kvar i idrottsgemenskapen.
– Vi är enda livlinan också, det ska man komma ihåg. Det är både och med det här.
Om ni väljer att stötta, hur ska ni göra det?
– Se till att vara där för hen och prata om det.
Å andra sidan – hur rimmar det med föreningens värderingar?
– Det här hamnar ju utanför de värderingarna. Någon sponsor kanske drar åt sig öronen och inte vill sponsra idrottare med brottsligt förflutet.
Det kan bli tal om en timeout från tävlingssammanhang till en början.
– Men att vara kvar i gruppen och träna ser jag inte som någon omöjlighet.
Försvarsadvokaten säger att idrottaren är nöjd med att det inte blev fängelsestraff och försvaret har inte för avsikt att överklaga domen.