Sprickan i idrotten – vilka ska tävla under pandemin?

Varför pausas en del serier när nya coronarestriktioner införs – medan andra spelar vidare? Flera av Norrbottens klubbar borde inte spela om man ska följa Riksidrottförbundets rekommendation – men gör det ändå.

Foto: montage

Sport2020-11-26 13:55

"Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare."

Det här är strängare allmänna råd som gäller i Norrbotten – men inte för alla.

Medan serier som division 1 i handboll, allsvenskan i innebandy och basketettan har satts på paus har det gjorts undantag för det som klassas som yrkesmässig idrott. Ett undantag som gör att till exempel Luleå Hockey kan fortsätta SHL-säsongen.

Det är upp till varje specialförbund att bestämma vilka serier och tävlingar som får fortsätta. Det ska dock grundas i att det är yrkesmässig idrott.

Riksidrottsförbundet och folkhälsomyndigheten har tillsammans kommit fram till att det finns två villkor som ska uppfyllas för att det ska vara yrkesmässigt: Idrottsutövningen ska vara huvudsaklig sysselsättning och utövarna ska befinna sig på nationell eller internationell elitnivå för seniorer.

Riksidrottsförbundets tolkning är att en majoritet av utövarna i ett lag, eller lagen i en serie, ska ha idrottsutövningen som huvudsaklig sysselsättning för att undantaget ska gälla. 

Om den yrkesutövande idrottaren istället tillhör en träningsgrupp där majoriteten i gruppen inte är yrkesutövande idrottare tolkar RF det lokala allmänna rådet om att avstå från idrottsträningar som att gruppen inte bör träna tillsammans.

– Det är de här villkoren som gäller. Uppfylls inte dem så är det inte okej att spela vidare, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

undefined
Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Björn Eriksson har fått signaler om att en del serier kanske inte uppfyller villkoren som krävs för att räknas som yrkesmässig.

– Jag har fått sådana signaler. Vi ska gå efter de signalerna och får titta på hur det verkligen ser ut. Men det är klart att det inte är acceptabelt att försöka runda bestämmelserna. Även om det här är en rekommendation så är det inte okej att inte följa den, säger Björn Eriksson.

Sporten har tittat närmare på tre serier som fortsätter att spela, där det visar sig att norrbottniska lagen bara har ett fåtal spelare med sporten som huvudsysselsättning och där villkoren för yrkesmässig idrott inte uppfylls: Bandyallsvenskan, hockeyettan och fotbollsettan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!