Slutsignal: Klubbar trasas sönder

Foto: Linda Wikström

Foto: Linda Wikström

Foto: Linda Wikström

Sport2014-06-07 11:15

Pengar kan förvandla vilken klubb som helst till en av världens bästa.

Det handlar bara om hur mycket pengar som investeras.

Men vi har nu också sett att pengar fullständigt kan ta död på en fotbollsklubb.

Oavsett vad som händer med Tyresö i dam-allsvenskan så är skadorna de åsamkat sig för stora för att reparera.Det var en klubb med en fungerande ungdomsverksamhet som fostrat flera väldigt skickliga fotbollsspelare som nu finns i andra klubbar i serien.

Bland annat har tre spelare i Piteå fostrats i den klubben (Emilia Appelqvist, Pauline Hammarlund och Jennifer Egelryd).

De fick lämna fuskbygget för att pengar skapade drömmar om Caroline Seger och Marta – som sedan förverkligades.

Men vi ska inte peka finger på Tyresö och bara sparka in en redan öppen dörr.I stället kan vi konstatera att saker vi trodde oss veta om fotboll inte stämde.En sedelinjektion i en fotbollsförening är inte bara positivt – det finns bevisligen risker.För det är många gånger i världsfotbollen man har sett luftslott sprängas.För er som vill ha ett exempel, se dokumentären ”The four year plan” som handlar om motorkungen Flavio Briattores inträde i Queens Park Rangers – som då satte upp en strategi för hur Londonklubben skulle ta sig ur The championship och in i Premier league.

Titta på en excentrisk människa med mycket pengar, som behandlar en anrik förening som en leksak och senare mer eller mindre tvingas bort av hans någor-lunda mer förståndiga affärspartners.

För alla rika personer som öser in pengar och gör en vrålsatsning är inte av godo. Q.P.R är nu tillbaka i Premier league, men det är inte på det sanslöst extravaganta slösande sättet som de försökte med.

Du har Manchester Citys ägare, som bara öser ur en oändlig kappsäck full med oljepengar och det finns några till som sköter sina ägarskap enligt den mall som vi supportrar anser vara den rätta.

Ägaren ska betala, fotbollen ska fotbollen sköta.

Om en rysk oljemiljardär eller en amerikansk bankman med oändliga resurser tar över mitt kära Everton skulle jag inte jubla.

Även om det skulle gå bra till en början och vi börjar plocka in brassar för miljardbelopp skulle jag nog ändå vänta till kanske tre-fyra år in på satsningen innan jag hade haft fullt förtroende för denna imaginära ägare.

Men med tanke på vad man sett där ute, så skulle det förmodligen förstöra min klubb.

Det vi pratar om är ekonomisk doping. Pengar ändrar spelplanen fullkomligt i den sport där kontinuitet är som allra viktigast.

Ena dagen är du en krisförening, andra dagen: Den mest åtråvärda arbetsplatsen i landet.

Jag hoppas för allt i världen att alla tar ansvar för de föreningar som vissa människor lever och dör för. För som det är just nu trasas fler och fler fotbollsklubbar sönder av människor som har egna agendor utanför att få ett fotbollslag att prestera på planen. Talanger åsidosätts eller skeppas bort till förmån för importer.

Det är ingen nyhet jag levererar er. Det har varit så här länge – för länge.

Men nu är tanken att klubbar inte längre ska få syssla med ekonomisk doping. Det finns ett regelverk som nyligen inträtts som ska göra det omöjligt.

Men vad är det då som storklubbar med utgifter som långt överskrider deras faktiska värde pratar om?

Hur de ska komma runt alla de här reglerna. Hur de ska lyckas ducka för Fifas attack mot ekonomisk doping. Som att det vore det mest självklara i världen.

Här hemma i Sverige häpnar vi Tyresös kollaps. Där ute i världen finns det så många Tyresös som vi aldrig kommer i kontakt med.

Det nya är inte att de finns – det nya är att det inte finns någon som helst självrannsakan hos de här klubbarna.

I vissa undantagsfall så ger de fans allt vi kunnat drömma om – i för många fall så förstör de för oss alla.

Slutsignal

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!