Så är läget i Europas toppligor

Fotbollen i Frankrike och i Nederländerna stoppades av coronapandemin. Men i flera andra toppligor i Europa är det fortfarande aktuellt att återuppta säsongerna. Så här ser det ut.

Ridå i Frankrike och i Nederländerna. Men hur blir det för fotbollen i England, kommer Premier League att återupptas så att Mohamed Salah och Liverpool får fortsätta jaga klubbens första ligatitel sedan 1990? Arkivbild.

Ridå i Frankrike och i Nederländerna. Men hur blir det för fotbollen i England, kommer Premier League att återupptas så att Mohamed Salah och Liverpool får fortsätta jaga klubbens första ligatitel sedan 1990? Arkivbild.

Foto: Jon Super/AP/TT

Sport2020-04-29 12:05

Tyskland

Toppdivisionerna Bundesliga och Zweite Bundesliga kan vara i gång redan i maj – då med spel inför tomma läktare. Men först måste förbundskanslern Angela Merkel ge klartecken.

Fram till dess har det spekulerats vilt i om att spelarna kanske ska spela med tätsittande masker, som måste bytas varje kvart, distans mellan spelarna i muren och att spelarna ska bo på hotell under resten av säsongen.

Tabelltoppen med nio matcher kvar: Bayern München (55 poäng), Dortmund (51), Leipzig (50), Mönchengladbach (49).

Italien

Italien lättar på sin nedstängning från och med den 4 maj, det har premiärministern Giuseppe Conte meddelat.

Det innebär att hoppet för att Serie A ska kunna starta igen i juni lever, och enligt webbsidan Football Italia kan klubbarna starta individuell träning från och med den 4 maj och två veckor senare ska det vara tillåtet med lagträning igen.

Men Conte vill inte slå fast någon tidsplan för när matcher kan spelas igen:

– Serie A kommer att starta när det är säkert, säger han.

Tabelltoppen med tolv matcher kvar: Juventus (63 poäng), Lazio (62), Inter (54, en match mindre spelad), Atalanta (48, en match mindre spelad).

England

Premier League-klubbarna har möte på fredag och hoppas där kunna planera för en återstart av ligan den 9 juni.

Om det är möjligt?

– Jag har pratat med Premier League med utgångspunkt att få i gång fotbollen så fort som möjligt, men ett sådant steg måste, naturligtvis, tas i takt med riktlinjerna för folkhälsan, sade Oliver Dowden, minister med bland annat idrott i sin portfölj, tidigare i veckan efter att ha fört samtal med ligarepresentanter.

Klart är i alla fall att Arsenal, Tottenham, West Ham och Brighton har öppnat sina träningsanläggningar.

Tabelltoppen med nio matcher kvar: Liverpool (82 poäng), Manchester City (57, en match mindre spelad), Leicester (53), Chelsea (48).

Spanien

Spanien har drabbats hårt av coronakrisen och har därför haft en av världens hårdaste nedstängningar. Nu är planen att den ska lättas något, och att klubbarna ska få börja bedriva individuell träning från den 4 maj.

Men hälsovårdsminister Salvador Illa vill inte ge några garantier för att fotbollssäsongen kan återstarta före sommaren.

– Det vore oansvarigt, sade han tidigare i veckan.

Tabelltoppen med elva matcher kvar: Barcelona (58 poäng), Real Madrid (56), Sevilla (47), Real Sociedad (46).

Frankrike

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe pratade i tisdags om det senaste kring covid-19, vilka restriktioner som gällde och hur det ser ut framgent. Men inte nog med det. Han satte dessutom stopp för den franska toppfotbollen, Ligue 1 och Ligue 2.

Ligue 1 har varit i pausläge sedan i mars och trots förhoppningar om återstart i juni får nu klubbarna sikta in sig på nästa säsong.

Tabelltoppen med tio matcher kvar: Paris SG (68 poäng, en match mindre spelad), Marseille (56), Rennes (50), Lille (49).

Nederländerna

Eredivisie ställdes in på grund av coronakrisen. Inget mästarlag kommer att koras och det blir heller inga upp- eller nedflyttningar mellan serierna, meddelade det nederländska fotbollsförbundet förra veckan.

Det är första gången sedan 1945 som ingen ligamästare utses i landet.

Beslutet innebär dock att serieledaren Ajax är klart för nästa säsongs gruppspel i Champions League. Tvåan AZ Alkmaar får kvala.

Tabelltoppen med nio matcher kvar: Ajax (56 poäng), AZ Alkmaar (56), Feyenoord (50), PSV Eindhoven (49, en match mer spelad).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!