Oroliga motionärer får skjuta upp Vasaloppet

Vasaloppsarrangörerna presenterar nu två nyheter för att ytterligare begränsa smittrisken under årets evenemang. Den populära Stafettvasan ställs in, samtidigt som det blir möjligt att skjuta upp sin anmälan till 2022.

Vasaloppet öppnar för att låta motionärer som vill att skjuta upp sitt lopp till nästa år. Arkivbild.

Vasaloppet öppnar för att låta motionärer som vill att skjuta upp sitt lopp till nästa år. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm/TT

Sport2021-01-21 13:21

Coronapandemin medför att det blir en ovanlig skidvecka med Vasaloppet som slutpunkt den 7 mars.

Nu är det klart att Vasaåket Lag (även kallad Stafettvasan) den 5 mars inte blir av.

– Det skulle bland annat kunna bli onödig trängsel vid växlingarna. Alla ska känna sig trygga, därför tog vi det här beslutet, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Flexibelt

Trygghet är också anledningen till att det nu finns möjlighet för deltagarna att flytta sin anmälan till 2022.

– I dialogen med skidintresserade så vill vi vara transparenta, flexibla och bygga trygghet. Känner man oro ska inte det vara ett hinder. Därför gör vi det möjligt att flytta sin anmälan till 2022 för att inte stressa någon i onödan.

Sedan tidigare är det klart att Tjejvasan och Vasaloppet blir renodlade elittävlingar som körs den 27 februari respektive den 7 mars.

Bra dialog

Motionärerna får åka sina lopp (10, 30, 45 och 90 km) valfria dagar under perioden 12 februari–6 mars. Arrangörerna kallar konceptet Vasaåket och alla matkontroller kommer att vara öppna samtliga dagar under den perioden.

– Vi har en bra smittskyddsdialog med myndigheterna, säger Johan Eriksson.

Han säger att resultatet av att anläggningarna i Sälen hade öppet under jul och nyår var bra för Vasaloppet, ur smittskyddssynpunkt. Dessa båda verksamheter har liknande förutsättningar.

Eriksson säger också att hela konceptet är ekonomiskt under kontroll.

– Vi siktar på ett nollresultat, men det är viktigt att kunna genomföra detta för framtiden, säger han.

Till arrangörerna av andra stora motionsevenemang i Sverige, som nu ser ökade möjligheter att kunna genomföra sina event, säger Johan Eriksson:

– Här vill jag poängtera att vi nu bytt bransch under hösten till att bli en skidanläggning i stället för att ha stora motionsarrangemang. Vi har pausat vår motionsidrottsevenemangsdel under vintern, bortsett från de två elittävlingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om