Krönika: Så kommer det gå i slutspelen

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2016-03-07 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Känner ni hur det kryper på? Klart ni gör, åtminstone lite i alla fall. Det har ju faktiskt tjuvbörjat på sitt håll. Man känner hur Jerry Hermans gamla klassiker "Vår bästa tid är nu" börjar rulla runt i huvudet. Okej, där ljög jag kanske lite. Den låten har jag nog aldrig nynnat på, men titeln sitter ju som en smäck i dessa dagar. Jag pratar naturligtvis om... *trumvirvel*, *triangeln* – slutspelstider!

Nu tror ni att jag kommer spendera hela den här slutsignalen på att prata om hur fantastiskt, roligt och spännande det ska bli att slutspelen snart drar i gång igen för såväl Luleå Hockey:s dam- och herrlag som BC Luleå och Luleå Basket. Så kommer det däremot inte att bli. Däremot så kommer jag berätta för er hur det kommer gå för lagen i sina slutspel.

Vi börjar med Luleå Hockeys damlag.

Laget gick ut redan innan säsongen och berättade att man skulle göra en riktig satsning. Den satsningen innebar ett gäng värvningar med stjärnstatus och det stod tidigt klart att man skulle bli att räkna med. Luleå Hockey/MSSK vann serien och har nu alltså gått in i slutspelet.

Hur det kommer gå?

Luleå kommer slå ut Brynäs nu i kvartsfinalen med 2–0 i matcher. Det tar slut redan i dag. Sedan väntar Djurgården för norrbottningarna som får ett större test där, men Luleå är för bra. Det blir återigen 2–0 i matcher.

Sedan väntar SM-finalen som i år kommer stå mellan Luleå och Linköping. Jag är medveten att jag inte sticker ut hakan när jag skriver det, men det är ju så det blir.

Linköping är också det enda laget i riksserien som kan hota Fredrik Gladers lag. Det kommer man också göra, genom att vinna den första matchen på hemmaplan, men mer än så blir det inte. Luleå Hockey, med Michelle Karvinen i spetsen, kommer gliva fram på hemmaplan och säkra guldet med två raka hemmasegrar.

För herrarna blir det tuffare. Laget har gått från en katastrofstart på säsongen till att slåss om tredjeplatsen bakom Skellefteå och Frölunda, vilket imponerar väldigt mycket med tanke på hur mörkt det såg ut där i oktober. Luleå kommer gå till en kvartsfinal där man ställs mot Djurgården. Det blir en stekhet kvartsfinalserie som för tankarna tillbaka till när Robin Jonsson sköt Luleå vidare på överid för ett par säsonger sedan. Så tajt blir det inte den här gången. Luleå Hockey vinner med 4–2 i matcher, båda förlusterna kommer på bortaplan.

Då väntar Frölunda i semifinalen. Här blir det inte mindre känslor och definitivt inte mindre jämnt. Jag utnämnde Frölunda till guldfavoriter redan innan säsongen, men jag hade fel. Luleå kommer nämligen att slå ut Frölunda med 4–3 i matcher efter ett vansinnigt drama. Det blir den defensiva styrkan tillsammans med Joel Lassinantti som blir vägvinnande. Samtidigt får norrbottningarna ännu bättre fart på både sitt offensiva spel och sitt powerplay. Man har slutspelsjokrar i Toni Rajala, Christian Jaros och Peter Cehlarik.

Däremot har två tuffa matchserier satt sina spår. Skellefteå blir för övermäktiga även detta år. Luleå måste få ned farten på Saik för att ha en chans, men det orkar man inte riktigt den här gången. Luleå går till 2–2 i matcher, men sedan tar Skellefteå två raka och vinner SM-guld.

Luleå Basket. Laget som blivit en maktfaktor inom svensk dambasket. Kan man verkligen nå ett SM-guld även den här säsongen?

Självklart.

Jens Tillman blir guldmålad som den guldcoach han är. Udominate kommer utmana, men det räcker inte när Luleå plockar fram max och dessutom får en kokande publik i Luleå Energi Arena bakom sig.

BC Luleå är det sista, men inte minsta laget kvar. Peter Öqvist som just nu ångar fram med sitt lag mot ett slutspel kommer gå enkelt genom kvartsfinalen. Semifinalen mot Norrköping blir absolut stenhård, men Toni Prostran kommer kliva fram som den klassguard han är och se till att Luleå går till SM-final mot Vedran Bosnic Södertälje. Där kommer Luleå däremot nollas och Södertälje tar hem SM-guldet.

Fyra SM-finaler och två SM-guld. Där har ni facit. Kom i håg var ni hörde det först.