Kalla hyllar nya satsningen: "Superviktigt att det finns"

LTU har nu invigt sitt centrum för idrotts- och prestationsteknoligi. Under invigningen pratade bland annat Charlotte Kalla och längdchefen Lars Öberg om vikten av ett elitidrottscenter i Norrbotten. "Det är ju här snön finns", säger Lars Öberg.

Lars Öberg, Svensk längdchef på skidförbundet, hyllar den satsning som LTU gör i Norrbotten. Han var på plats när Centrum för idrotts- och prestationstekologi invigdes på LTU under måndagen.

Lars Öberg, Svensk längdchef på skidförbundet, hyllar den satsning som LTU gör i Norrbotten. Han var på plats när Centrum för idrotts- och prestationstekologi invigdes på LTU under måndagen.

Foto: Håkan Stridblom

Sport2024-10-07 16:24

Forskningssatsningen Centrum för idrotts- och prestationsteknologi, eller SPORTC som det också kallas, görs i ett nära samarbete mellan LTU, SOK, RF, Region Norrbotten, näringslivet i Norrbotten, elitförbunden inom skidor i Sverige samt elitföreningar i Norrbotten såsom Luleå Hockey, Luleå Hockey/MSSK, Piteå IF DFF, Luleå Basket, BC Luleå med flera.

Under stort pompa och ståt hölls invigningen på LTU under måndagen där Joakim Abrahamsson, verksamhetsledare för elitidrottsvänligt lärosäte vid LTU, och Andreas Almqvist, professor i maskinelement vid LTU, höll i trådarna.

Representanter från de olika skidförbundet var på plats och höll panelsamtal. En av dem var Kalixbon Lars Öberg, längdchefen på Svenska Skidförbundet.

– Den här satsningen betyder mycket för vår sport. Längdskidåkningen har lite växtvärk och de tre elitmiljöerna (Östersund, Falun, Umeå) som vi har räcker inte till. Vi är uppe i nästan 70 000 registrerade längdskidåkare i hela åldersspektrat och för mig känns det den här satsningen i norra delen av Sverige helt rätt, säger han och fortsätter:

– Det är verkligen på tiden. Med tanke på klimatförändringarna som vi märker av behövs det en elitmiljö i Norrbotten.

I nuläget är det merparten av elitåkarna, både inom längdåkning och skidskytte, som valt Östersund som hemvistelse. Där tror Öberg att det kan bli en förändring.

– Jag ser att det ska finnas elit- och landslagsåkare på alla våra fyra ställen där vi har elitmiljöer. Varför Östersund ligger före alla andra är ju för att det funnits elitcentrum där sedan 90-talet. Det sportliga har legat i Östersund medan vi nu bygger upp utrustningsforskningen här med LTU, säger längdchef Öberg.

undefined
Lars Öberg, längdchef på Svenska skidförbundet, hyllar den satsning som LTU gör i Norrbotten. Han var på plats när Centrum för idrotts- och prestationstekologi invigdes på LTU under måndagen.

Förutom själva forskningsdelen har LTU även ett kompetenscentrum med en satsning för aktiva idrottare att satsa på dubbla karriärer där studier möjliggörs för elitidrottare inom alpin skidåkning, skidskytte, längdskidor och skidorientering.

– Det kommer att ta tid. Men med bra tränare och ett bra studieutbud så tycker jag potentialen är väldigt hög, säger han.

2021 startade LTU tillsammans med SOK forskningsprojektet "Världens snabbaste skida 2026". En forskning som givit frukt redan nu. Öberg menar att de tolv VM-medaljerna i Planica 2023 har med projektet att göra.

– Skidåkning är en materialsport och kommer så förbli. Det är ett bra samarbete vi har och det är något vi drar nytta av, framför allt in mot mästerskapen. Man vinner inte så många medaljer som vi gör som vi inte har rätt sak under fötterna. LTU ska absolut ha kredd för det, säger Lars Öberg.

undefined
Charlotte Kalla, numera hedersdoktor på LTU, var med på videolänk under invigningen av Centrum för idrotts- och prestationsteknologi på LTU.

En som lånat ut sina skidor till "Världens snabbaste skida 2026"-projektet är Charlotte Kalla. Den före detta skidstjärnan, som numera även kan titulera sig hedersdoktor vid LTU, fanns med på videolänk under invigningen.

Det visar sig att det inte bara var skidor som Kalla lånade ut till projektet.

– Jag fick ju vara med ute i verkligheten uppe på Ormberget och göra mätningar och kolla hur trycket var på skidorna när jag stakade en sträcka där uppe, säger Charlotte Kalla och fortsätter om vikten av elitidrottscentrat i Luleå: 

– Det är superviktigt att det finns sådana här miljöer, inte minst för våra ungdomar som avslutat skidgymnasiet. Det är viktigt att påminna våra ungdomar att det är viktigt att ha en långsiktighet i sin satsning och att de flesta mästerskapsmedaljer tas vid 28 års ålder, även om jag inte hade jättemånga år innan jag slog igenom.

undefined
Rikard Grip, generalsekreterare för Svenska Skidskytteförbundet, var på plats på invigningen på LTU.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!