1925 började Svenska Dagbladet dela ut sitt pris till ”årets främsta svenska idrottsbragd”. Här är norrbottningarna som har vunnit priset:
1929: Sven Utterström, längdåkning (delade priset med konståkaren Gillis Grafström).
”Uttern” från Boden var en visionär inom längdåkningen som testade egna träningsmetoder och tillverkade egen valla. Han bröt också muren och blev den förste svensken som vann femmilen i Holmenkollen. Det var det som gjorde att han delade bragdguldet med konståkaren Gillis Grafström.
Utterström vann två VM-guld och OS-guld på 18 km i Lake Placid 1932.
1936: Erik ”Kiruna-Lasse” Larsson, längdåkning.
”Kiruna-Lasses” OS-guld på 18 km i OS 1936 är en av den svenska skidhistoriens största sensationer och gav honom bragdguldet. Historien om Erik Larsson är en av sportens märkligare. ”Kiruna-Lasse” hade finska som modersmål och var djupt troende laestadian. Bara två år efter OS-guldet bestämde sig den då 26-årige Larsson för att lägga av. Han fick inte ihop sin tro med den äregirighet han ansågs behövdes inom idrotten. Larsson skänkte sina priser till kyrkan och sålde skidorna han tog OS-guld med.
1986: Tomas Johansson, brottning
Från utdömd fuskare till bragdmedaljör på några år. Tomas Johansson tog OS-silver i Los Angeles 1984, men åkte fast i en dopningskontroll. Tungviktaren från Haparanda erkände sitt fusk. Han hade skadat sig under EM samma år och missat mycket träning på grund av det. För att komma tillbaka snabbare tog han preparatet primobolan.
Johansson blev avstängd i 18 månader och gjorde sedan en otrolig comeback 1986. Först ett EM-brons och sedan VM-guld i Budapest. För det fick han bragdguldet.
1987: Tre Kronor ishockey (delades med skidåkaren Marie-Helene Westin)
(Sex spelare i Tre Kronors VM-lag 1987 var norrbottningarna: Pekka Lindmark, Anders Eldebrink, Lars Karlsson, Robert Nordmark, Mikael Andersson, Lars-Gunnar Pettersson.)
Först såg det ut som att Sverige skulle tvingas spela nedflyttningsserien. Men efter att en civil domstol bestämt att Tre Kronor skulle spela slutspel radades klassikerna upp: Håkan Loobs hat-trick mot tjeckerna, Tomas Sandströms magiska 2–2-mål mot Sovjet och 9–0-överkörningen mot Kanada. Tack vare Sovjets seger mot Tjeckoslovakien blev Sverige världsmästare i kavaj.
2010: Stafettlaget som tog OS-guld för herrar (Marcus Hellner)
Vi hade väntat sedan 1988. Det hade varit Ulvangar, Dähliear, Alsgaardar och Northuggar. Men i Vancouver blev ordningen återställd. Daniel Richardsson, Johan Olsson och Anders Södergren hade bäddat fint. Norges Petter Northug närmade sig tättrion på sista sträckan, men han kom aldrig i fatt. I stället kunde Marcus Hellner köra ifrån Tjeckien och Frankrike på slutet i defilera i mål som olympisk mästare. Det första svenska OS-guldet i herrstafett sedan 1988.
2014: Stafettlaget som tog OS-guld för damer. (Charlotte Kalla)
Charlotte Kalla har inte vunnit bragdguldet på egen hand, men hon ingick i laget som tog hem priset 2014. Och Kalla var ju den som avgjorde med sin monsterspurt på sista sträckan.
Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén och Anna Haag hade gjort ett bra jobb på de tre första sträckorna. Kalla gick ut som trea och var 26 sekunder efter Finlands Krista Lätheenmäki och Tysklands Denise Herrmann.
Resten är idrottshistoria som vi aldrig glömmer.
2018: Hanna Öberg, skidskytte
Det är ett klassiskt genombrott. Efter att den tidigare gyllene generationen med Helena Ekholm, Björn Ferry och Anna-Carin Zidek lagt av slog ett nytt gäng igenom i OS i Pyeongchang 2018. Längst fram i ledet gick Hanna Öberg från Piteå. Hennes kyliga och sensationella OS-guld på distansen gav henne bragdguldet och Jerringpriset. Det blev även ett OS-silver i stafett i Sydkorea. Året efter vann Öberg VM-guld på samma distans på hemmaplan i Östersund. Senaste säsongen tog hon ett VM-brons.
Det är fler norrbottningar som har varit nära att ta hem bragdguldet. Thomas Wassberg tyckte att Sven-Åke Lundbäck skulle vunnit priset 1978.
Wassberg vägrade 1980 att ta emot bragdguldet för sitt OS-guld för att han tyckte att var fel att Lundbäck (som vunnit dubbla VM-guld) inte hade vunnit två år tidigare. 2013 ångrade sig Wassberg och tog till slut emot medaljen.