Amerikansk boxare frias – "dopades" via sex

Den amerikanska boxaren Virginia Fuchs frias från misstankar om dopning. Hon fick i sig de förbjuda ämnena när hon hade sex, slår USA:s antidopningsbyrå (Usada) fast. "Det här har varit en enorm läxa för mig", kommenterar Fuchs.

Amerikanska boxaren Virgina Fuchs, till vänster, frias från dopningsmisstankar. Amerikanska antidopningsbyrån (Usada) anser att Fuchs har fått i sig förbjudna ämnen via sex. Arkivbild.

Amerikanska boxaren Virgina Fuchs, till vänster, frias från dopningsmisstankar. Amerikanska antidopningsbyrån (Usada) anser att Fuchs har fått i sig förbjudna ämnen via sex. Arkivbild.

Foto: Martin Mejia/AP/TT

Sport2020-06-12 09:10

I februari testades den 32-åriga flugviktaren positivt för två ämnen som finns med på den internationella antidopningsbyrån Wadas lista över förbjudna substanser. Men Usada har kommit fram till att Fuchs inte dopat sig medvetet.

I stället ska Fuchs, som tog VM-brons 2018, ha fått i sig ämnena när hon hade sex med sin pojkvän. Halten som påvisades i dopningsprovet överensstämmer med den mängd som kan överföras sexuellt, säger Usada.

Den amerikanska antidopningsbyrån jämför det med idrottare som har fått i sig förbjudna ämnen genom att till exempel äta kontaminerat kött.

"Det här fallet ska precis som andra liknande fall, till exempel när det handlar om kontaminerat kött eller kontaminering via utskriven medicin, inte ses som en överträdelse", säger Usadas chef Travis Tygart i ett uttalande.

Virginia Fuchs missade med liten marginal att kvala in till OS i Rio 2016. I stället för en lång avstängning – fyra år är ett vanligt straff för den här typen av förseelse – kan hon nu satsa vidare mot att nå sitt stora mål: OS i Tokyo nästa år.

"Det här har varit en enorm läxa för mig och nu när det är över är jag fullt fokuserad på att förbereda mig för Tokyo", skriver hon på Twitter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!