Erik Andersson: "Det smäller bara till"

Regn satte stopp för stora delar av den första dagen av Midnight Sun International.

 

För vissa kom det välkommet medan andra förbannade sig över vädergudarna.

13 juli 2010 06:00
Kalixbon Urban Eriksson, tävlandes för SHRA Luleå, hade sett fram emot att få testa sin nya Artic Cat på hemmabanan Pite Dragway.

 

Särskilt med tanke på att säsongsstarten i Sundsvall regnade bort helt och hållet. Det var därför en besviken Eriksson som stod precis vid startlinjen när regnet började falla.

 

- Det är så typiskt, men sån här är dragracingen, säger han.

 

"Inte kört en meter"
Urban Erikssons skoter mäter 276 hästkrafter. Personbästat ligger på 8,91 sekunder och det var spända förväntningar att se vad den nya skotern kunde prestera.

 

- Jag har inte kört den en meter, men det viktiga är att allt funkar. Det är inte bara att ha en stark motor utan man måste få kraften i backen också, säger Urban Eriksson.

 

Alla var dock inte missnöjda med uppehållet som regnet innebar. Erik Andersson från Koskullskulle välkomnade det till och med.

 

- Ja, det strula lite innan så det var nog lika bra. Det är alltid lite panik innan det funkar, säger han och ler.

 

Han kör i Top Door Slammer-klassen med sin Ford Mustang. Och mekandet pågick ända in i sista stund före kvalkörningen.

 

- En tändningsjustering som strulat, vi trodde det var löst tidigare, säger Erik Andersson vars bil inte går av för hackor.

 

"Det bara smäller till"
Omkring 3.000 hästkrafter i en 6-32 motor med dubbla turbo ger en hastighet på 350 kilometer i timmen.

 

- Det är som att springa allt du kan och någon sparkar dig i ryggen. Det är bara en smäll, ingen acceleration. På en sekund är den uppe i 90-100, förklarar han.

 

Men då går det också åt en bra del bränsle. Motorn rymmer tio liter, vilket inte är mycket mer än det som är nödvändigt. Bilen slukar en liter per sekund och när Erik Andersson får till racet som han vill går det på dryga sex sekunder.

 

För honom är det just tiden som räknas och inte placeringen.

 

- Den här helgen är det så. Det viktiga är att bilen funkar och kanske kan jag komma ner på en låg sexa, säger Erik Andersson som så klart hoppas på att få visa upp sig.

 

- Vädret brukar vara bra så vi får hoppas det vänder.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!