"Jag tror det finns lösningar"

Äras den som äras bör.
Förbundskaptenerna och det svenska vallateamet, som till största delen består av norrbottningar, har stor del i svenska skidsuccén i vinter.

19 mars 2010 07:09
Givetvis hoppas nu både åkarna själva och förbundet att ledarskiktet blir intakt även till nästa säsong, då VM avgörs i norska Holmenkollen.
– För min del blir det snacket med familjen efter säsongen avgörande om jag fortsätter. Jag har småbarn och det är en stor påfrestning att långa perioder vara borta från familjen, säger damernas förbundskapten Magnus Ingesson.
När det gäller möjligheten att få ledigt från sitt fasta jobb som polis i Piteå ser dock Ingesson öppningar.
Ger besked i april
– Jag tror att det finns lösningar i den delen, avslöjar Magnus Ingesson.
Men det gäller alltså att han får med sig familjen på resan, om det ska bli en fortsättning.
– Så är det. Jag har inte haft tid att sätta mig ner med mina nära och prata. Det ska jag göra efter SM i Skellefteå nästa helg, där jag bara ska vara på plats och njuta av den fantastiska skidvinter vi fått vara med om.
När kan du ta ett beslut om framtiden som landslagskapten?
– I mitten på april kan jag ge besked, säger Ingesson som nog gärna vill fortsätta om alla pusselbitar kan förenas.
Vimlar av norrbottningar
Herrarnas förbundskapten Joakim Abrahamsson, Kalix, njuter över det starka lag som svensk skidsport grundlades under Gunde Svans tid som landslagschef, och som Abrahamsson och Ingesson sedan ödmjukt och kunnigt tagit hand om på bästa sätt.
Det handlar om åkare som utvecklats på ett dramatiskt sätt, och det handlar om staben runt laget som är så viktig.Där har kaptenerna stor betydelse och inte minst vallateamet som hyllats stort, och kanske också varit världens bästa den här säsongen.
Där vimlar det av norrbottningar med vallachefen Larry Poromaa i spetsen och med killar som Urban Lindgren, Lars Öberg och Stefan Larsson i teamet.
Herrar som jobbat dygnet runt för att Kalla, Hellner och kompani skulle klara att ta sina olympiska guld.
De vill säkert också fortsätta, men framtiden får utvisa hur det blir. Världscupavslutningen i Falun kan bli sista svängen med gänget för någon, men det mesta talar nog ändå för att teamet till stora delar kommer tillbaka till VM nästa år?
Kaptenerna har mycket att vara stolta över. Damkaptenen Magnus Ingesson gläds över den trygghet som Charlotte Kalla utstrålat i år.
– Hon, ja vi, kan jag väl säga, lärde oss mycket i Liberec förra säsongen. Sedan är det härligt att se en ung talang som Magdalena Pajala kliva fram som hon gjort.
”Spränger alla gränser”
Jocke Abrahamsson som herrkapten hyllar förstås sin adept Marcus Hellner.
– Han spränger alla gränser med sin kraft, och han har chansen att bli trea, till och med tvåa, totalt i världscupen här i Falun i helgen. Marcus är snart komplett som åkare, och det har gått snabbare än till och med jag vågat hoppas på, slutar han.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Svensson