Kylan skördade offer i Månstråket

20 minusgrader stoppade inte förarna.

 

Men tungviktsklassen i Månstråket fick avbrytas efter flera incidenter.

 

- Mycket djävulskap har hänt på vägen, suckar Mikael Jansson, Morjärvs MS.

11 januari 2010 06:00
Mikael Jansson vann i fjol.

 

Den här gången kom han inte ens över mållinjen.

 

Men Jansson var inte ensam - hela tungviktsklassen med de fyrhjulsdrivna bilarna fick strykas.

 

Istället klev Tommy Jakobsson fram och snodde totalsegern (läs separat artikel) i Månstråket.

 

Norrbottens-Kuriren träffade en luttrad Mikael Jansson i depån efter fyra av sju sträckor.

 

- På tredje sträckan fick vi skotta loss oss efter en avåkning. Men det började redan att strula på den första. Vi har missat vägbyten och gjort nästan alla misstag som går att göra, säger Mikael Jansson som sedan bröt tävlingen med sin Toyota Celica.

 

Och han var inte ensam

 

Lars-Erik Ahlbäck och kartläsaren Lennart Ahlbäck, från Överkalix, ledde efter fyra sträckor. Men de hade inte fått ut riktigt full effekt ur sin gula Mitsubishi Lancer. Anledningen var kylan och ett bränslefilter som frös.

 

"Surt att bryta"
- Visst är det surt att bryta när man leder, men vi ville inte riskera någonting. Kolvarna kan ryka när de inte får bränsle, säger Ahlbäcks mekaniker Bengt-Erik Nilsson.

 

- Vi hade med oss ett extrafilter men han inte byta det på 15 minuter som vi hade på oss innan Lars-Erik skulle starta nästa sträcka. Hade vi haft 20 minuter så hade det nog gått, menar Nilsson.

 

Ja, kylan satte stopp för några ekipage.

 

Men inte för grillmästaren Greger Gunnarfeldt, 43 år, som stod och grillade hamburgare till förarna och deras stall i 20 minusgrader.

 

- Det är viktiga pengar till Vitådalens bygdegårdsförening så ungdomarna har någonting att göra. Jag har mycket kunder så jag håller värmen, säger han och skrattar.

 

Sofie Lundmark ställde också upp i Månstråket. Norrbottens-Kuriren har tidigare skrivit om kartläsaren från Svensbyn som fått en av sex platser bland 400 sökande till Svenska Bilsportsförbundets stora satsning på unga talanger.

 

Hon läste noter, kurvor och tider åt Ingemar Svensson, NMS Boden.

 

Tufft att hänga med
- Jag försöker febrilt hänga med i allt hon säger, men vi ser det här mer som en träning och att komma runt sträckorna och i mål, säger Svensson.

 

- Jag förstår varför hon fått platsen bland en av de utvalda.

 

- Det är riktigt kul och vi har bara missat ett vägbyte hittills. Jag har tre lager med kläder under overallen, så jag håller värmen i alla fall, säger Sofie Lundmark efter fyra sträckor.

 

De slutade femma i klassen A-förare ekonomi.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Landström