Ont om tid för ny svid

In i det sista kryllar det av aktivitet i nya Coop Arena.

 

På tisdag öppnas arenan med matchen mot serieledande HV 71 och nu pågår en kapplöpning med tiden för att färdigställa det som ska bli Luleås och Norrbottens största mötesplats.

7 november 2009 06:00
- Allt ska vara uppstädat, möblerat och klart till på tisdag. Jag litar helt på våra entreprenörer som alltid hållit vad de lovat, säger klubbdirektören Peter Jidström tryggt.

 

Med Jidström som ciceron gjorde Norrbottens-Kurirens reportageteam en rundvandring i den nya arenan som kostat 180 miljoner att bygga.

 

Fyra dagar före öppningen är dock långtifrån allting klart.

 

Från ishall till arena
Det kryllar av hantverkare i alla vrår och på alla plan. Det jobbas intensivt överallt, in i det sista, och det krävs säkert jobb dygnet runt för att hinna.

 

Helt klart är den nya arenan ett fantastiskt bygge, som alltså öppnas på tisdag men som får sin officiella invigning den 26 november då Färjestad kommer på besök.

 

Det går heller inte att ta miste på att Luleå-bossen är mäkta stolt över den arena som klubben, om det går som planerat, ska ta över från kommunen helt och hållet den 1 juli nästa år.

 

Bastu och bärs
- Vi går nu över från en ishall till en riktig arena. Jag har besökt nästan alla och nya Coop Arena blir inte den största eller den med mest loger men garanterat en av de mysigaste i Sverige, säger Jidström och himlar lyckligt med ögonen.

 

Och visst ser det fint ut och samtidigt väl anpassat för den nya tidens krav. Både när det gäller ishockeyns behov och möjligheterna att skapa en arena där alla ska trivas, se på hockey, äta gott i en rad restauranger eller konferera.

 

Ja, till och med basta, dricka en bärs och se på hockey - samtidigt.

 

En av de mer spektakulära faciliteterna i den nya arenan är just en bastu, där gäster kan njuta av värmen och sedan ta på sig badrocken och sätta sig på en egen hylla för att se på hockey.

 

- Det här blir säkert en attraktion, skrattar Jidström när Kuriren tittar in.

 

I det stora hela, vad får ni för alla pengar?

 

- Vi får en arena som öppnar för mycket mer kommersiella affärsytor, vilket är ett måste för att hänga med i toppishockeyn i dag. Vi måste öka omsättningen så att Luleå Hockey kan starta resan mot att bygga ett eget kapital i föreningen. Det här året kommer fortfarande att vara ett tungt år för klubben eftersom det är så mycket investeringar som kommer i samband med renoveringen. Men den nya arenan innebär ett stort steg framåt och skapar stora möjligheter i framtiden.

 

Loger som köpts av företag, restauranger, konferenser. Allt ska ge välbehövligt miljonklirr i kassan.

 

Behöver inte älska hockey
- Man behöver inte älska hockey för att komma hit. Bara få lite spänning, uppleva atmosfären, konferera, eller enbart komma hit och käka en god bit mat räcker gott. Det finns plats för 700 ätande gäster om det behövs. Vi vill ha mycket folk på på plats i arenan för att skapa feststämning. I stället för att stanna hemma och titta på "säsongkortet" hoppas jag folket kommer hit till vår arena, drömmer Jidström

 

Ökat intresse
Det finns utrymmen för allt, inte bara för hockey utan även för artistgalor. De närmaste månaderna ska Sissel, Brolle och Lars Winnerbäck framträda i arenan vid olika arrangemang.

 

Det märks redan ett ökat intresse för arenan. Förra säsongen hade Luleå Hockey 4.950 åskådare i snitt. Nu ligger klubben på 5.200 i snitt.

 

-När vi nu öppnar upp hoppas vi på 5.300-5.400 åskådare i snitt och vi kan ta emot runt 6.300 när det är lapp på luckan.

 

Så häng med på en liten rundtur i nya Coop Arena på det här uppslaget.

 

På tisdag öppnas arenan.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Svensson 0920/26