Ett naturligt lugn inför säsongen

Victoria Forsmark hoppas på en skadefri säsong.
Och hittar lugnet i skogen - som jägmästare.
- Jag får höra många jakthistorier, säger Piteåforwarden.

JÄGMÄSTARE. Kuriren hängde med Victoria Forsmark under en dag på jobbet.

JÄGMÄSTARE. Kuriren hängde med Victoria Forsmark under en dag på jobbet.

Foto: Petra Isaksson

Arnemark2013-04-11 06:00

Vi har bestämt träff vid korsningen Sjulsmark/Arnemark.

Victoria Forsmark är redan på plats.

I dag ska hon snitsla en rågång vid en avverkning.

- Om vi råkar avverka in på den privatägda marken får vi problem, säger 27-åringen.

Solen speglar sig mellan träden mot den kritvita snön, temperaturen ligger runt
minus tio.

Victoria Forsmark lastar ut skidorna, som i värnplikten hade kallats för "vita blixten".

- Det brukar fastna lite snö under dem, säger hon och skrattar.

Men Piteåforwarden behöver aldrig oroa sig för bakhalt i alla fall.

Forsmark tar några vana kliv över plogkarmen.

- Nu vill jag inte ramla inför kameran. Då får jag höra det i omklädningsrummet.

Jägmästaren klarar diket utan fall och når skogsbrynet där snitslingen börjar. Sakta, sakta försvinner hon in skogen och bort från kameralinsen.

Tredje året i Piteå
Victoria Forsmark märker ut rågången några hundra meter in från byavägen och det tar cirka en halvtimme. Som utrustning har hon också en GPS för att säkerhetsställa var skogsbolagets mark respektive den privata marken går.

Under tiden dundrar timmerbilarna förbi oss och lämnar snörök efter sig.

Victoria Forsmark kommer från Sävar och studerade fem år i Umeå till jägmästare, den högsta akademiska skogsutbildningen.

På fotbollsplanen gjorde hon samtidigt livet surt för backarna i division I. Och det var så Piteå IF upptäckte henne när de mötte Forsmarks Umeå Södra.

Nu går hon mot sin tredje säsong i klubben och jobbar 80-90 procent vid sidan om, som aspirant i Piteå och Norrbotten.

En kompis tips
Jägmästare nämndes för första gången i Sverige på 1580-talet under Johan III:s tid. Då handlade det om invandrande tyskar och danskar som hade den höga utbildningen och fick jobb som övervakare åt kronans jaktparker. De första utexaminerade i Sverige fanns på tidigt 1800-tal.

- Man kan göra lite allt möjligt. Men det är en skoglig utbildning och man jobbar inom skogsbranschen. Det går att inrikta sig inom skogshushållning eller mer mot miljö och jobba på Länsstyrelsen. Det går också att jobba med ekonomi och marknadsföring, säger Victoria Forsmark.

Hur kommer det sig att du valde det här yrket?

- Jag gick natur på gymnasiet och en kompis sa att den här utbildningen borde passa mig. Jag läste på och tyckte att det verkade kul. Min egen erfarenhet är att jag har planterat skog på somrarna. Jag är ingen jägare eller en extrem friluftsmänniska.

Vad är dina arbetsuppgifter som Jägmästare?

- Jag är aspirant just nu och hjälper till vid småprojekt. Under vinterperioden handlar det mesta om datajobb och att lägga upp register. Under somrarna har jag hittills mest jobbat med gallringsuppföljning. De vill att man ska komma in på en fast tjänst, men eftersom jag har fotbollen är det lugnt för mig att jobba så här just nu.

- Men dyker det upp en tjänst i närområdet som passar så skulle jag gärna vilja ha den. Det kan vara som produktionsledare med ansvar för ett antal maskinlag. Att skicka ut dem på olika ställen.
Hur många tjejer respektive killar gick utbildningen?

- Fördelningen var nog cirka 30/70. Men jag tror att det blir ännu fler tjejer.

Hur är det på arbetsplatserna, är det en grabbig värld?

- Ja, men jag trivs när det är så. Jag får höra många jakthistorier, det är en bra jargong. Jag försöker lära mig av de som kan området. Jag är från Umeå och kan den geografin, men jag försöker snappa upp vad det är för förhållanden i Norrbotten och här i Piteåområdet.

Hur går det att kombinera med fotbollen?

- Bra. Jag vill ha någonting vid sidan av för att kunna släppa fotbollstankarna, men det gäller att planera. Jag kan välja om jag vill börja klockan 07 eller jobba lite på kvällarna om det är något datajobb.

Jobbig historia
Under Victoria Forsmarks första försäsong med Piteå drabbades hon av en hjärnskakning och i fjol skadade hon knäet - och det blev en jobbig historia.

- Det började med en smäll på knäet i Sundsvall i mars. Jag krokade ihop och slog i backen. Det svällde litegrann, men det handlade inte om en vridning. Jag vilade två-tre veckor alldeles inför säsongen så det var inte perfekt, men jag var ändå med och spelade i början.

- I maj fick jag ett knä mot knä på en träning och då fick jag vätska i knäet. De tog ur den och sedan fick jag en infektion och efter den fick jag för dålig hjälp. Efter femte besöket på akuten gjorde de någonting. Jag åkte till sjukhuset i Piteå som skickade mig vidare till Sunderbyn. Då hade jag feber och hade fått en massa starka tabletter, men det hjälpte inte. Benet blev nästan blått. Läkaren i Piteå sa att jag höll på att få en septisk artrit (blodförgiftning) och det hade kunnat gå jätteilla om det nått ljumsken. Jag blev i alla fall inlagd till slut.

Ännu jobbigare historia
Men eländet tog inte slut där.

27-åringen tvingades till dubbla knäoperationer.

- De öppnade upp knäet och spolade bort infektionen. De satte in drän där varet skulle få rinna ut. Men dagen efter var det fullt igen och de fick operera en gång till. Då tvingades de ta bort hela slemsäcken i knäet.

Hon var tillbaka under senhösten, men kunde inte göra sig själv rättvisa.

Nu håller Victoria Forsmark tummarna för att det ska bli tredje gången gillt - med en skadefri säsong.

Och då är jobbet en viktig del i vardagen.

- Jag kopplar bort fotbollstankarna. Det är lugnande.

Victoria Forsmark

Ålder: 27 år.

Lag: Piteå IF.

Position: Forward.

Yrke: Jägmästare.

Drömjobb: "Gå på en fast tjänst med varierande inom- och utomhusarbete."

Jobbigaste spelare att möta: "Snabba backar som är jävliga. På våra träningar är det Faith (Ikidi) och Emelie Lövgren. Jag känner när Emelie är bakom mig, så hon är väl ingen favorit direkt."

Hårdast arbetande medspelare: "Det blir en mittfältare - "Jossan" (Johansson). Hon jobbar lika mycket i båda riktningarna. Då är det svårt att ta en forward som oftast jobbar framåt."

Lagkamraten som får göra allt skitjobb: "Anna Westerlund. Hon jobbar hårt i det tysta. Otroligt löpstark och en bra positionsspelare."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!