De fixar festen

Ett glatt gäng från Piteå Alpina hör till de volontärer som räddar VM-veckorna med sitt uppoffrande arbete.
De tar ledigt från jobbet och får ingen lön.
Men de får slalomkäppar för 25.000 kronor till klubben, en jacka, och en härlig upplevelse.
- Det här händer en gång i livet och då vill jag vara med, säger Emma Engström med glittrande ögon.

ÅRE2007-02-15 06:00
Emma är en av totalt nio personer från Piteå Alpina som lyssnat på lockropen från skidförbundet och VM-arrangörerna om att ställa upp som VM- volontärer.
Norrbottens-Kuriren träffade fyra av dem i VM-byn i går, då de var lediga för att ladda upp inför damernas storslalom på kvällen. Utöver Emma Engström, Anders Eriksson, Ronny Ceder och Lisa Lindén.
På papperet kallas de alla för portspecialistser, men Emma och Lisa, som bägge varit aktiva tävlingsåkare för inte så länge sedan, är "hasare", det vill säga de glider mellan portarna och slätar till pisten.
Anders, som i vardagslag jobbar på Step In i Piteå, och Ronny Ceder, Kappa-anställd, har som sin huvuduppgift att ansvara för att byta ut käppar och flaggor i banan.

Inga incidenter
Ett tufft jobb som kräver skärpa och koncentration.
- Det svåraste är tidspressen. Vi har inte mycket tid på oss att ingripa när en käpp eller en flagga flyttats eller gått sönder. Då är det en adrenalinkick att samtidigt veta att en åkare är på väg ner, berättar Eriksson och Ceder som så här långt inte råkat ut för några incidenter.
- Det är tur att du gör reportaget nu, innan något händer och vi blir olyckskorpar och uthängda i media.., säger Ceder och skrattar gott.
Som bekant var det några funktionärer i backen som gjorde en tabbe, och kom i vägen för en åkare tidigare under VM-dagarna, och det är naturligtvis sånt som inte får hända.
- Vi har en chef på varje avsnitt i backen som ger order om när vi ska ingripa och då gäller det agera snabbt, säger Anders Eriksson, som varit ordförande i Piteå Alpina men nu "bara" hjälper till ibland.
Ronny Ceder, är tränare för Piteå Alpinas äldsta grupper, där JVM-aktuella Charlotte Ceder är den största stjärnan. Bakom henne finns bland annat talangen Henrik Mellgren, som spås en fin karriär.
- Totalt sett är Piteå Alpina länets, ja, kanske en av landets största klubbar, när det gäller antalet aktiva. Vi har mellan 80-100 aktiva och en stor aktivitet i klubben, säger Ceder.

En drömchans
Lisa Lindén, har som bäst blivit fyra i USM medan Emma Engström, som numera bor och jobbar som sjukgymnast i Stockholm, var femma en gång på ungdoms-EM i slalom i Val Isere.
- Jag var bäst i slalom, men min bästa JSM-placeringen är en fjärdeplats i super-G, säger hon och skrattar.
Lisa och Emma, gick tillsammans på skidgymnasiet i Gällivare 1995-99, och tycker fortsatt att de vill ställa upp för sin moderklubb, och då var volontärjobbet på VM en drömchans.
Totalt jobbar 1600 volontärer under VM och de kommer i huvudsak från alpina klubbar i landet. Från länet har två klubbar mött upp, Piteå Alpina och Gällivare SK.
- Minimikravet var att kunna ställa upp med åtta personer, och det har visat sig ganska svårt. Vi i Piteå var fler från början, men vi fick i alla fall ihop nio, berättar Anders Eriksson.

Lönen - en jacka
Lönen för jobbet är alltså, en jacka och en t-shirt, men framförallt nöjet att vara på plats, och så förstås ersättningen till klubben. Den betalas ut i käppar!
Piteå Alpina kommer att få minst 70 käppar som kommer väl till pass i verksamheten till ett värde mellan 20-25.000 kronor. Fina pengar för en fattig klubb
Naturligtvis är det också ett lyft att få se tävlingarna och uppleva den svenska succén.
- Anja (Pärson) är helt otrolig. Jag trodde på henne, men så här mycket guld, det är fantastiskt. Den stora skrällen här var dock Patrik Järbyn, och det verkligen kul, slutar Anders Eriksson och får medhåll av sina kompisar i Piteå Alpina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!