Andrésson: "De utklassade oss i alla delar"

25–35 var landslagets största förlust under hans tid som förbundskapten.

Kristján Andrésson hade inga bortförklaringar efter Portugals uppvisning i EM.

De var galet skickliga i dag, säger han.

17 januari 2020 23:42

Andrésson och det svenska laget var i högsta grad förvarnat om Portugals vassa spel när man tar ut målvakten och spelar sju mot sex. Ändå fanns inga som helst motvapen när portugiserna använde taktiken i andra halvlek.

Ett tremålsunderläge i paus blev förlust med tio till slut – och vägen till en eventuell EM-semifinal är nu oändligt lång för Blågult.

De var fullständigt överlägsna i andra halvlek och spelade ett sju mot sex-spel som vi inte hittade några svar på, säger Kristján Andrésson.
Jag sade till spelarna att vi mötte en motståndare som utklassade oss i alla delar av matchen, allt från coachning till kvalité på planen till energi. De var mycket bättre och välförtjänta vinnare.

Taktisk fullträff

Andrésson bugade inför motståndarnas taktiska fullträff och menade att portugiserna spelade väldigt nära sin maxnivå. Dessutom hade de planens bäste målvakt i Alfredo Quintana.

TT: Hade ni själva tankar om att testa sju mot sex framåt?

Vi har med det som ett alternativ. Men Portugal har nästan hela sju mot sex-uppställningen tillsammans i Porto, men vi har inte lagt ned så mycket tid på det att vi känner oss bekväma att spela det i långa perioder, säger Andrésson.

Han kunde använda tidigare knäskadade Jesper Nielsen i försvarsspelet från start, men i första halvlek ådrog sig mittsexan en ny skada och tvingades följa resten av matchen från bänken.

Naturligtvis är Jesper en av våra stöttepelare i mittförsvaret och det är olyckligt att han inte kan fullfölja. Men Portugal är klart bättre än vad vi är och jag vet inte hur mycket det hade påverkat om Jesper hade varit med.

Kristján Andrésson ville inte heller skylla på den uppståndelse som följde efter att fyra spelare gick på krogen och drack måttliga mängder alkohol när laget fick ledigt i onsdags kväll.

Jag tycker att vi redde ut det i går och det var bra snack med spelarna. Det har varit bra fokus på laget under dagen och vi visade första kvarten (Sverige ledde ett tag med 7–6) att vi inte var mentalt borta. Men motståndet var bra, upprepar den avgående förbundskaptenen.

Jagar revansch mot Norge

För att gå vidare till semifinal krävs nu segrar i de resterande matcherna mot Norge, Ungern och Island. Och inte bara det.

Vi kommer behöva hjälp av resultaten i andra matcher för att få det att gå ihop, säger Andrésson.
Jag har förlorat en SM-final med 17 mål, men solen gick upp dagen efter och det kommer den göra nu också. Man kan inte alltid vinna utan ibland kommer motståndare som gör livet surt för en. Vi spelar inte vår bästa handboll i dag, men vi får en möjlighet att ta revansch mot Norge på söndag. Det finns ingen tid att deppa.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Göransson/TT